Володимир Путін і Ігор Додон / REUTERS

У Міжнародному аеропорту Кишинева активісти молодіжного руху Ліберальної партії зустріли проросійськи налаштованого президента Молдови Ігоря Додона протестом. Про це пише місцевий портал Newsmaker з посиланням на Facebook-сторінку глави лібералів Міхая Гімпу.

Читайте такожПрезидент Молдови ініціював референдум щодо розширення повноважень глави держави

Учасники акції висловили невдоволення поїздкою глави держави до Москви на парад Перемоги. Ввечері, 10 травня, вони прийшли в аеропорт з плакатами «Додон — слуга Путіна», «Додон, твій дім — Москва», «Додін зрадник». Учасники акції також принесли на протест речі для переїзду Додона в Москву.

Видання зазначає, що Ліберальна партія (ЛП) також 10 травня засудила участь російських військ у параді в Тирасполі 9 травня. В ЛП відзначили, що в Придністров'ї проігнорували заяву міністерства закордонних справ і європейської інтеграції, яке виступило проти участі оперативної групи російських військ у Придністров'ї у святкових заходах з нагоди Дня Перемоги.

«У той час, як оперативна група російських військ йшла маршем вулицями Тирасполя, Ігор Додон розважався на військовому параді в Москві і пив шампанське з Володимиром Путіним.

За словами лібералів, подібні дії суперечать виконання Росією взятих зобов'язань в рамках міжнародного права. «Ми звертаємося до компетентним органам Молдови з вимогою розпочати кримінальне розслідування і притягнути до відповідальності осіб, винних у порушенні суверенітету РМ, включаючи Ігоря Додона — за зраду Батьківщині», — йдеться в повідомленні ЛП.

Як повідомляв УНІАН, Центральна виборча комісія Республіки Молдова визнала обрання проросійського кандидата Ігоря Додона президентом країни після другого туру виборів. На офіційному сайті Додона зазначалося, що в разі перемоги на виборах він у перші 100 днів на посаді президента обіцяє відновити стратегічне партнерство з Росією.

Наступного дня після другого туру виборів Додон виступив за федералізацію країни, назвав виведення російських військ з Придністров'я "провокацією".