До 2032 році річний оборонний бюджет Польщі повинен скласти близько 22 мільярди доларів / flickr.com/photos/lplewnia

Польща планує виділити додатково 200 мільярдів злотих (55 мільярдів доларів США) на потреби оборони протягом найближчих 15 років.

Як заявив заступник міністра оборони республіки Томаш Шатковський в інтерв'ю Reuters, це зумовлено необхідністю модернізувати армію на тлі зростання загрози з боку Росії, повідомляє Deutsche Welle.

"Уряд підтримав (відповідну. - Ред.) поправку до законодавства (...). Це дасть нам близько 200 мільярдів злотих протягом наступних 15 років", - зазначив чиновник.

Відео дня

Читайте також"Грошей немає, але ви тримайтеся": Путін оголосив про скорочення видатків на оборону в 2018 році

Він уточнив, що це відповідає загальним планам уряду поступово довести суму видатків на оборону до 2,5 % внутрішнього валового продукту (ВВП). Таким чином, до 2032 року річний оборонний бюджет Польщі має становитиме близько 80 мільярдів злотих - 22 мільярди доларів.

Як зазначається, за вимогами НАТО, країни-члени мають довести видатки на оборону до мінімум 2% ВВП - ціль, яку Варшава уже виконує.

Польща на тлі анексії Криму Росією і участі РФ у конфлікті на сході України занепокоєна ризиками з боку Москви. Більше того, заплановані на найближчий час військові навчання Білорусі та Росії "Захід" змусили НАТО говорити про можливу непрозорість, зокрема щодо офіційної кількості учасників.