Росія може влаштувати гібридну агресію проти країн Балтії / фото wikimedia.org

Кремль може затіяти війну з НАТО, щоб виправдати свою поразку в Україні. Ймовірно, агресія буде носити гібридний характер, заявив аналітик Валерій Клочко в інтерв'ю "Фокусу".

Клочко стверджує, що інші експерти, з якими він підтримує професійні відносини, як він сам, впевнені в неминучості російської агресії проти країн Балтії. Дискусії між експертами ведуться лише на тему того, чи буде це гібридна агресія, чи повномасштабне вторгнення. Сам Клочко схиляється до першого варіанту, оскільки РФ і так вже "застрягла" в Україні всіма своїми силами.

"Путін використовує для виправдання нападу на країни Балтії стару "страшилку" про "утиски російськомовних", як це він зробив у Криму. Для балтійських країн виселення росіян зараз є превентивним заходом, але Кремль якраз його і хоче використовувати", – зазначає аналітик.

Відео дня

Що стосується мотивів такого нападу, то Ключко впевнений, що Путін просто не хоче програвати війну Україні – занадто соромно. А ось програти всьому НАТО - ні.

Перспектива війни Росії з НАТО

Як писав УНІАН, голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив про кінець ери порядку в світі. За його словами, Третя світова війна може початися в будь-який момент, тому Захід повинен кардинально переглянути свої підходи до військового планування.

Тим часом, аналітики американського Інституту вивчення війни зазначають, що Кремль помітно активізував свої давні зусилля зі створення приводу для ескалації проти країн Балтії. Хоча це не означає, що вторгнення неодмінно відбудеться, Путін вже зараз створює інформаційні умови для можливої агресії, кажуть спостерігачі.

Вас також можуть зацікавити новини: