Віталій Кулик спрогнозував, чи чекати війни між КНДР і Південною Кореєю / фото ua.depositphotos.com

Дві доби поспіль Північна Корея обстрілює буферну зону з Південною Кореєю. Однак Пхеньян навряд чи наважиться на велике вторгнення.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу FREEДОМ директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. При цьому, за його словами, можна очікувати підвищення ставок і створення небезпечних вогнищ.

"Північна Корея цілком може зробити вилазку десанту або обстріл безпосередньо блокпостів Південної Кореї, але велике вторгнення навряд чи", – вважає він. 

Відео дня

Кулик нагадав, що КНДР дуже залежить від Китаю. Близько 99% зовнішньоекономічної діяльності Північної Кореї проходить саме через КНР.

"Тобто майже всі операції, пов'язані з обходом санкцій – питання китайсько-північнокорейських відносин. І Пхеньян не може обходити Пекін в будь-яких діях, ескалаціях, провокаціях і заявах", – додав експерт.

Своєю чергою, Китай не зацікавлений у війні між Північною і Південною Кореєю. На цей момент Пекін не готовий до зіткнення з колективним Заходом, а також не завершено модернізацію китайської армії. 

"Навіть за Тайвань. 2027-2035 рік називають як рамку, коли Китай може підійти до повного переозброєння, створити необхідні військові технології і запас міцності, щоб вести якісь бойові дії. Але, щоб їх вирішити, необхідно багато умов", – пояснив Кулик. 

Зокрема, необхідно, щоб колективний Захід і США не були готові до відповіді. Крім того, потрібен достатній запас озброєнь. 

"Щоб були високі технології, ракетні технології, масова зброя, достатній запас боєприпасів, готовність воювати, бойовий дух – поки що у Китаю всього цього недостатньо. Тому я б не очікував в 2024 році війну в Кореї, а ось підвищення ставок і створення небезпечних вогнищ – цілком можливо", – констатував експерт. 

Військова активність КНДР: що відбувається на півострові

Восени 2023 року КНДР в односторонньому порядку  розірвала  п'ятирічну угоду з Південною Кореєю про зниження військової напруженості. Пхеньян повідомив про плани розгорнути більш потужні збройні сили і нову зброю на кордоні.  

Незабаром після цього Північна Корея почала стягувати до кордону важку зброю.

На початку січня 2024 року КНДР здійснила обстріли буферної зони на кордоні з Південною Кореєю. Через таку активність 5 січня навіть довелося евакуювати частину жителів, а південнокорейські військові почали власні навчання з бойовими стрільбами.

Вас також можуть зацікавити новини: