15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, у тому числі і столиці  / REUTERS

Президент США Джо Байден підтвердив, що американські військові можуть залишитися в Афганістані після завершення своєї місії 31 серпня.

Про це він розповів в інтерв’ю ABC.

Байден уточнив, що затриматися військові в країні можуть через причини затримки самої евакуації охочих покинути захоплений талібами Афганістан.

Відео дня

Ведучий: Значить, американці повинні розуміти, що війська, можливо, повинні залишитися там після 31 серпня?

Читайте такожТуреччина готова співпрацювати з талібами - ЕрдоганБайден: Ні. Американці повинні зрозуміти, що ми намагатимемося зробити це до 31 серпня.

Ведучий: Але якщо ми цього не зробимо, війська залишаться…

Байден: Якщо ми цього не зробимо, ми визначимо це по часу того, хто вже пішов… А якщо американська армія… якщо залишаться американські військові, ми залишимося, щоби вивести їх усіх.

Як пише Reuters, словам Байдена передувала висунута законодавцями вимога, щоби він продовжив крайні терміни остаточного виведення військ.

За словами Байдена, "Талібан" співпрацює, допомагаючи вивести американців з країни, але "у нас є деякі труднощі" з евакуацією афганських громадян, котрі підтримують США.

Водночас глава Пентагону Ллойд Остін зазначив, що у військових немає можливості розширити евакуацію в Кабулі.

Талібан захопив владу в Афганістані

  • 15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, у тому числі і столиці - Кабула.
  • Міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал у відеозверненні заявив, що столицю передадуть талібам мирно.
  • Стало також відомо, що представники "Талібану" у президентському палаці в Кабулі обговорять підготовку до зміни влади. Таліби мають намір оголосити про створення ісламського емірату Афганістан.
  • Також 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів до Таджикистану. 18 серпня стало відомо, що Гані зі своєю сім'єю перебуває в Об'єднаних Арабських Еміратах.
  • Україна евакуювала з Афганістану 79 громадян із шести країн - України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану.
  • Станом на вечір 17 серпня вже 153 українських громадянина, українці афганського походження, бажали покинути Афганістан.
  • 18 серпня літак, який мав евакуювати українців з Афганістану, не зміг сісти в Кабулі. Зараз немає безпечного коридору для доступу в аеропорт Кабула, де ситуація залишається частково неконтрольованою.