Байден висловив вдячність голові Європейської комісії за надання Україні нового фінансування / фото REUTERS

Президент США Джо Байден та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провели телефонну розмову, під час якої обговорили схвалення лідерами ЄС надання допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро.

"Ми погодилися, що Україні необхідно й надалі отримувати широку підтримку з боку партнерів. Разом будемо стояти на боці України, скільки буде потрібно", - зазначила фон дер Ляєн на своїй сторінці у соцмережі X.

В свою чергу, координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, спілкуючись із журналістами, заявив, що Байден висловив вдячність голові Європейської комісії за надання Україні нового фінансування.

Відео дня

Він стверджує, що підтримка Євросоюзу "не є заміною американського лідерства", оскільки адміністрація Сполучених Штатів продовжує чинити тиск на Конгрес з проханням надати додаткову допомогу Україні.

Ухвалення рішення про надання допомоги від ЄС - деталі

Сьогодні, 1 лютого, на спеціальному засіданні Європейської Ради у Брюсселі голови держави і урядів країн-членів Європейського Союзу ухвалили одностайне рішення про створення Українського Фонду обсягом у 50 млрд євро для підтримки України впродовж 2024-2027 років. Це рішення підтримали усі 27 країн-членів ЄС, у тому числі Угорщина, яка з грудня минулого року блокувала його схвалення.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан залишився задоволений тим, що угорські гроші не підуть на макрофінансову підтримку України з огляду на домовленість усіх лідерів Європейського Союзу про створення спеціального інструменту підтримки України обсягом 50 млрд євро.

Вас також можуть зацікавити новини: