Раніше Telegram-канал опублікував відео з допитом Протасевича / Скріншот

Силовики у Білорусі опублікували відео допиту росіянки Софії Сапеги, яку 23 травня затримали в аеропорту Мінська разом з опозиціонером Романом Протасевичем.

Читайте такожДівчину Протасевича арештували в Білорусі на два місяціДівчина начебто зізнається в адмініструванні Telegram-каналу «Чорна книга Білорусі», у якому публікують дані співробітників МВС республіки.

«Я, Сапега Софія Андріївна 1998 року народження, громадянка Російської Федерації, проживаю на територію Литви у Вільнюсі. 23.05.2021 року летіла в одному літаку з Романом Протасевичем. Також є редактором Telegram-каналу «Чорна книга Білорусі», яка публікує особисту інформацію про співробітників внутрішніх справ», – сказала Сапега.

Відео дня

Софію Сапегу арештували на два місяці у СІЗО КДБ. Білоруські правоохоронці підозрюють, що росіянка причетна до протестів в республіці у серпні 2020 року.

Ролик з допитом дівчини з’явився на тому ж провладному Telegram-каналі «Желтые сливы», у якому раніше публікували відео з Протасевичем.

Затримання Протасевича: що відомо

  • 23 травня в аеропорту «Мінськ» екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування. Літак перевірили, вибухівку не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.
  • Після посадки влади країни затримали засновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту літака.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головним редактором NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29.
  • Лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська зазначила, що «абсолютно очевидно, що це операція спецслужб із захоплення літака – заради того, щоб затримати активіста і блогера Протасевича».
  • Того самого дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську розслідуватиме Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).
  • Своєю чергою президент України Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення про припинення прямого авіасполучення з Білоруссю і закриття повітряного простору Білорусі для здійснення авіаперельотів з України і в нашу країну.
  • На засіданні уряду 25 травня було ухвалене рішення, що з 00:00 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю.