В Саудівській Аравії планується зустріч представників України, її західних союзників та делегацій країн, що розвиваються, на якій буде обговорюватись формула миру, запропонована президентом України Володимиром Зеленським. Як зазначають в Офісі президента, на сьогодні формулу миру підтримують до п’ятдесяти країн, а понад сто сорок висловили свою підтримку Україні під час голосування знакових для нас резолюцій в ООН.

На моє переконання, суть цієї зустрічі – це спроба зблизити позиції країн ЄС та НАТО з країнами не західними, або країнами так званого глобального Півдня. Країни ЄС та НАТО намагаються залучати тих, хто тримає формальний нейтралітет, не приєднувався до санкцій, та зблизити їхні позиції з українською та країн-партнерів.

Саудівцям зараз вигідно позиціонувати себе одним з ключових посередників, тобто для них це питання іміджу

Перша зустріч у Копенгагені (зустріч радників глав держав, яка відбулася стосовно формули миру Зеленського), на мою думку, не дала ніяких результатів. І зараз намагаються вдруге.

Цього разу місцем проведення обрали Саудівську Аравію. І, мені здається, цей вибір не випадковий.

По-перше, саудівцям зараз вигідно позиціонувати себе одним з ключових посередників, тобто для них це питання іміджу.

По-друге, я думаю, обрали Саудівську Аравію зі сподіванням, що туди приїдуть китайці. Адже в Копенгаген представників КНР теж запрошували, але вони не приїхали. Тож, думаю, можливо, зараз, якщо їх запросять саудівці (а у них тісні стосунки з Пекіном), то китайці теж будуть. А це є важливим для того, щоб консолідувати позицію глобального Півдня.

Завданням максимум цієї зустрічі є збільшення кількості прихильників формули миру

Для того, щоб успішно стримувати Росію, потрібно, аби до санкцій приєднувалася інша половина світу, яка поки що тримає нейтралітет та має добрі стосунки і з Російською Федерацією, і з Китаєм. При цьому, Китай має вагу в цій частині світу. Нейтральні країни на нього орієнтуються, тобто китайці мають вплив. Тому ідея полягає в тому, що, якщо Китай захоче допомагати Україні, то й інші, можливо, теж, а також можна вплинути на позицію РФ.

Завданням максимум цієї зустрічі є збільшення кількості прихильників формули миру, чи, швидше, зменшення кількості союзників Росії, отже, зменшення для Російської Федерації дипломатичного коридору. Але до (антиросійської) коаліції ці країни ніколи не приєднаються з ідеологічних причин.

Ілія Куса, аналітик-міжнародник, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього"