Москва почала попередній облік придатних для служби в армії / фото REUTERS

Кремль готується до відкритої війни з Україною? Верховний представник ЄС з закордонних справ Жозеп Боррель сказав, що Росія вже стягнула до кордону України й в окупований Крим "більше 150 тисяч солдатів".

І це найбільший російський військовий контингент під боком Києва за всі часи, - пише Bild. За інформацією німецького видання, Москва, схоже вже почала готувати наступний рівень ескалації.

"Тепер мільйони дорослих росіян (чоловіки й жінки) повинні повідомити місцеву владу про свій "призовний статус" (придатність для служби в армії, номер військового квитка тощо). Відповідні електронні й паперові листи розсилали останніми днями", - пише видання.

Читайте такожFinancial Times: Стягування військ до України – це більше, ніж спроба Кремля відвернути увагу від бід РосіїBild нагадує, в часи Холодної війни в ході протистояння західного й східного блоків така процедура вважалася в СРСР попереднім етапом мобілізації.

Стягування Росією військ до кордону з Україною

  • 30 березня Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ зосередила вздовж кордону України і на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп, і під виглядом підготовки до навчань планує ще стягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці нашої держави.
  • За даними ЗСУ, окупанти посилюють передові підрозділи розвідувальними групами і снайперськими парами, проводять тренування особового складу із залученням інструкторів збройних сил РФ. Також російсько-окупаційні війська тримають напоготові до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема в населених пунктах на окупованій території України.
  • 31 Березня The New York Times повідомила, що Росія стягує чотири тисячі військових до кордону з Україною.
  • Також з'явилося відео з ешелоном військової техніки, яку російські війська перекидають в окупований Крим через Кримський міст.
  • Командування збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня після відновлення бойових дій між російськими бойовиками та українськими військовими в Донецькій області на сході України.
  • США зажадали від Росії пояснень через стягування своїх військ до кордону з Україною, а також попередили Росію про реакцію у разі агресії щодо України.
  • Президент Володимир Зеленський заявляв, що РФ шляхом збільшення кількості військ на кордоні намагається чинити тиск на Україну.
  • 8 квітня головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що ситуація контролюється, а українські військові готові реагувати як на загострення ситуації на тимчасово окупованій території Луганської і Донецької областей, так і вздовж всього українсько-російського кордону.