Хто такий Роман Протасевич / фото REUTERS

Білоруський журналіст і опозиційний активіст Роман Протасевич став однією з найбільш обговорюваних фігур останніх днів. 23 травня літак Ryanair, на якому летів Роман Протасевич у Вільнюс, був вимушено приземлений в Мінську після повідомлення про мінування. Після приземлення влада країни затримала Романа Протасевича і його дівчину, а повідомлення про мінування не підтвердилися.

Блогера звинувачують в організації масових заворушень і грубому порушенні громадського порядку. Батько Романа упевнений - його сина затримали за опозиційну діяльність, а в СІЗО він зазнав тортур. Чим відомий Роман Протасевич і який шлях він пройшов перед своїм арештом - читайте на УНІАН.

Біографія Романа Протасевича

Роман народився 5 травня 1995 року в Мінську в родині військовослужбовця. Його батько Дмитро Протасевич був позбавлений всіх військових звань і нагород особистим указом Лукашенка в травні 2021 року. У шкільні роки Роман брав участь у кількох акціях протесту проти президента і був виключений з ліцею. Потім вступив на факультет журналістики Білоруського університету, але незабаром був відрахований. За словами юнака, він часто сперечався з викладачами, які були прихильниками Лукашенка.

Відео дня

Читайте такожЛукашенко вперше прокоментував інцидент з Ryanair і затримання ПротасевичаЗ початку 2010-х років Протасевич брав активну участь в опозиційних акціях протесту, а також був адміністратором опозиційних сторінок в соцмережах. Працював журналістом і фотокореспондентом в білоруських ЗМІ "Єврорадіо" і "Радіо Свобода". Силовики кілька разів затримували Романа. Протасевич також приїжджав на Майдан як журналіст.

У 2015 році Роман Протасевич разом зі шкільним товаришем Степаном Путилою створили YouTube-блог NEXTA. Спочатку блог був присвячений політичним пісням, але згодом став опозиційним ЗМІ і Telegram-каналом з мільйонною аудиторією. У 2019 році Роман поїхав до Польщі і вивіз своїх батьків після того, як помітив, що за ним стежать.

Роман Протасевич біографія / фото Instagram / roma_protez

Під час президентських виборів у серпні 2020 року NEXTA став одним з небагатьох джерел, який висвітлював фальсифікації та акції протесту. Пізніше Роман отримав статус політичного біженця в Польщі і продовжував виконувати функції головного редактора сайту. У вересні 2020 Роман покинув NEXTA через розбіжності з Путилою. Він очолив інший опозиційний канал "Білорусь головного мозку".

У листопаді 2020 Протасевич і Путило були оголошені в міжнародний розшук і внесені в список терористів. Проте ЄС відмовився видавати юнаків, оскільки не визнавав ордерів КДБ. 

23 травня 2021 року Протасевич був схоплений за наказом Лукашенка разом з його дівчиною 23-річною громадянкою РФ Софією Сапегою. Разом з Романом вони летіли до Вільнюса з відпочинку в Греції. Багато країн світу вимагають негайно звільнити журналіста.

Вам також може бути цікаво: