Блінкен підтримав заяву G20 щодо України на тлі критики / фото ua.depositphotos.com

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтримав спільну заяву лідерів G20 про війну в Україні. У документі країни не засуджують Росію за вторгнення.

"Всі країни G20 в цій заяві відстоюють важливість територіальної цілісності і суверенітету — і це ясно. Я був у кімнаті, коли всі лідери розмовляли з президентом Байденом, і з усього, що вони сказали, було цілком зрозуміло, що вони не тільки хочуть, щоб ця війна закінчилася, але вони хочуть, щоб вона закінчилася на справедливих і міцних умовах. Також було абсолютно ясно, що наслідки російської агресії відчуваються у всіх країнах "Великої двадцятки" і в усьому світі, що розвивається", — цитує Блінкена видання Politico.

При цьому він заявив, що "дуже важливо, щоб "Велика двадцятка" висловилася як єдине ціле".

Відео дня

"В якійсь мірі, можливо, це G19, тому що очевидно, що Росія також присутня тут як частина G20", - вказав дипломат.

За його словами, попри слабкі формулювання в спільному комюніке цього року, лідери "Великої двадцятки" відзначили вплив війни на продовольчу безпеку на міжнародному рівні.

Саміт G20-2023 - головні новини

В заяві "Великої двадцятки" цього року Росія не називалася, але говорилося, що всі країни повинні "утримуватися від дій проти територіальної цілісності і суверенітету або політичної незалежності будь-якої держави".

Формулювання, яке західні країни закликали позначити засудженням вторгнення президента Росії Володимира Путіна в Україну, могло б також заспокоїти скарги Москви на те, що атаки на територію Росії посилилися з початку контрнаступу ЗСУ. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров брав активну участь у переговорах, які призвели до вироблення остаточного варіанту Комюніке.

Вас також можуть зацікавити новини: