Боррель обіцяє тривалу підтримку України / скріншот

Євросоюз повинен допомагати Україні не лише для завтрашньої битви, а й готувати багаторічну програму підтримки. Про це заявив віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель на брифінгу перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу у Стокгольмі. 

"Ми повинні продовжувати підтримувати Україну і ми повинні це робити у довгостроковій перспективі. Не лише забезпечувати боєприпасами для завтрашньої битви, але й піклуватися у середньостроковій перспективі та готувати багаторічну підтримку для України. Україна має бути впевненою, що ми будемо підтримувати її не лише в кожен день битв у війні, але й у довгостроковій перспективі", - сказав Боррель. 

Високий представник ЄС наголосив, що Росія та її президент Володимир Путін мають зрозуміти, що Євросоюз не знизить підтримки України. 

Відео дня

"Тому, припиніть чекати від нас втоми. Ми не втомимося", - підкреслив Боррель. 

Він зазначив, що Європа підтримуватиме мирний плану, запропонований президентом України Володимиром Зеленським, а також допоможе в пошуках шляхів притягнення Росії до відповідальності. 

"Особисто я і багато країн-членів підтримаємо ідею інтернаціоналізованого трибуналу (міжнародного - УНІАН). Ми повинні шукати рішення, яке з'явиться швидко. Нам потрібне рішення, яке можна втілити практично, і буде підготовлене до застосування", - сказав Боррель. 

Європейська допомога Україні

Як повідомляв УНІАН, 5 травня Рада ЄС остаточно погодила виділення 1 мільярда євро на спільні закупівлі боєприпасів і ракет для України в рамках Європейського фонду миру. Це має зробити внесок у подальше зміцнення спроможності і стійкості України для захисту її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності.

Зокрема, буде профінансовано надання Україні артилерійських снарядів калібром 155 мм, і також, в разі надходження відповідного запиту, кошти спрямують на надання ракет.

Вас також можуть зацікавити новини: