Лукашенко наказав змінити кухаря і охорону після смерті Макея / getty images

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко не на жарт налякався після раптової смерті міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея. Він наказав змінити кухаря, охорону та обслугу.

Як повідомив російський опозиційонер Леонід Невзлін у Twitter з посиланням на джерела, близькі до російських спецслужб, смерть Макея не була природньою. Його отруїли.

"Глава МЗС Білорусі Володимир Макей помер внаслідок отруєння отрутою, розробленою у спецлабораторії ФСБ, кажуть джерела, близькі до російських спецслужб. Клінічна картина у разі відповідає смерті від інфаркту, інсульту чи серцевої недостатності", - написав Невзлін.

Відео дня

За його даними, версію з отруєнням Макея підтверджує той факт, що 64-річний чиновник не мав проблем зі здоров'ям та вів активний спосіб життя. Як зазначає Невзлін, токсикологи підтвердили йому, що імітувати природню смерть людини, яку отруїли, досить легко.

"Отруїти людину так, щоб всі думали, що вона померла з природної причини, дуже легко. Досить просто порушити в її організмі баланс ферментів - речовин, які забезпечують всі без винятку процеси, від кліпання до дихання", - пояснюють лікарі.

Опозиціонер заявив, що смерть Макея викликала паніку в білоруських номенклатурних колах, зокрема й у диктатора Лукашенка. Він наказав замінити своїх кухарів, обслугу та охорону. Його дітям надано додаткову охорону.

"Диктатор нікому не довіряє. Небезпідставно він вважає, що після Макея пишний похорон можуть влаштувати вже йому. Москву не влаштовує затримка із вступом білоруської армії у війну проти України, Кремль готовий задіяти всі важелі для тиску на білоруський режим", - заявив Невзлін.

Смерть Макея: що відомо

26 листопада 2022 року помер глава МЗС Білорусі Володимир Макей. Йому було 64 роки.  

Політолог Андрій Піонтковський зауважив, що смерть Макея виглядає дуже підозріло. Він вважає, що усунення Макея – це акція Москви, оскільки Кремль завжди звинувачував його за багатовекторність Лукашенка.

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко припускає, що смерть Макея могла стати сигналом Лукашенку, і його могли отруїти. Водночас білоруські ЗМІ назвали ймовірною причиною смерті чиновника інфаркт.

Вас також можуть зацікавити новини: