Країни очікують, що Столтенберг внесе більше ясності під час празької зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО / фото president.gov.ua

Союзники по НАТО вимагають, щоб глава Єнс Столтенберг, який йде у відставку, цього тижня більш ясно представив свій план щодо обіцянки величезної підтримки України в розмірі 100 мільярдів євро, пише Politico.

"Ця пропозиція, що є частиною плану генерального секретаря НАТО щодо "захисту від Трампа" фінансової підтримки Києва в разі, якщо колишній президент США, який скептично ставиться до України, буде переобраний у листопаді, залишається гострим питанням серед членів Альянсу", - ідеться в публікації.

Зазначається, що "за лаштунками" навіть деякі з найближчих східноєвропейських союзників України останніми тижнями стали більш стриманими щодо цього плану, переймаючись питанням, де і як буде отримана така величезна сума грошей, - адже до липневої зустрічі лідерів НАТО у Вашингтоні залишилося всього кілька тижнів.

Відео дня

"План трохи заплутаний", - сказав східноєвропейський чиновник на умовах анонімності.

Він додав, що країни очікують, що Столтенберг внесе більше ясності під час празької зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

"Ще невідомо, чи підтримають цей план "європейські важковаговики" НАТО Німеччина і Франція. Париж вважав за краще зберегти витрати на оборону в рамках ЄС, а не НАТО, тоді як канцлер Олаф Шольц не бажає витрачати більше, ніж уже виділено", - пише Politico.

Інший чиновник, також із дружньої до України країни, сказав, що він "не здивується", якщо цифру в 100 мільярдів євро зрештою буде переглянуто, але передбачив, що союзникам доведеться знайти способи продемонструвати конкретну підтримку Києву.

Ще два чиновники, знайомі з ходом дискусії, підтвердили, що переговори тривають, особливо щодо суми грошей і способів її розподілу.

П'ятий чиновник попередив, що, хоча міністри і Столтенберг обговорять деталі на празькій зустрічі, жодних офіційних рішень ухвалено не буде з огляду на "неформальний" характер зустрічі.

Нагадаємо, глава НАТО Столтенберг побоюється, що фінансування України може вичерпатися за відсутності конкретних зобов'язань. Початковий план канцелярії генерального секретаря полягав у тому, щоб союзники по НАТО виділили 100 мільярдів євро протягом п'яти років, продемонструвавши США, що Європа платить свою частку в підтримці Києва.

Вас також можуть зацікавити новини: