Столтенберг ініціював п'ятирічний пакет допомоги Україні / колаж УНІАН, фото 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу, УНІАН

Пропозиція генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про п'ятирічний пакет військової допомоги для України на суму до 100 мільярдів доларів викликала неоднозначну реакцію з боку міністрів закордонних справ країн Альянсу, пише Politico.

Зазначається, що план генсека "переверне" нинішню роль НАТО, адже більшість із 32 членів Альянсу постачають військову допомогу і грошові кошти Україні через очолюваний США формат "Рамштайн", який займається постачанням зброї для України.

При цьому акцентується, що, якщо НАТО візьме на себе відповідальність за цей орган, це означатиме, що Альянс вийде за рамки своєї колишньої ролі і зосередиться тільки на нелетальних поставках в Україну.

Відео дня

Така радикальна зміна політики НАТО вимагає схвалення всіх членів, і початкова реакція міністрів 3 квітня в Брюсселі була неоднозначною, пише Politico.

Як повідомив один із дипломатів на умовах анонімності, деякі міністри "закотили очі" через суму в 100 мільярдів, ставлячи собі питання, звідки вона взялася.

Міністр закордонних справ Бельгії прямо заявив: "Небезпечно давати обіцянки, яких ми не можемо дотриматися".

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський сказав: "Ми вітаємо цю ініціативу, але нам потрібно побачити практичні аспекти і деталі".

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес зазначив: "Нам потрібно підрахувати, скільки Україні потрібно для збереження демократії, суверенітету і територіальної цілісності. І коли в нас буде така сума, ми повинні вирішити, як ми можемо її отримати".

Деякі західноєвропейські країни висловили занепокоєння тим, що надання НАТО такої кількості грошей і влади підірве зусилля Європейського Союзу відігравати важливішу роль в обороні.

Найбільш проросійська країна НАТО Угорщина чинить опір цій ініціативі.

$100 мільярдів на допомогу Україні від НАТО - головне

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив із пропозицією про так звану Місію для України, яка передбачає пакет військової допомоги Україні на 5 років на суму до 100 мільярдів доларів. У разі схвалення цієї ініціативи Альянс також отримає контроль над очолюваною США групою "Рамштайн", яка координує постачання зброї для України. Зазначалося, що таким чином Альянс спробує захистити Україну від "вітру політичних змін" у США.

Пізніше стало відомо, що Білий дім не підтримує ідею передати під керівництво НАТО групу "Рамштайн". Сумнів з цього приводу висловив радник зі зв'язків з національною безпекою Білого дому Джон Кірбі.

Вас також можуть зацікавити новини: