Путін регулярно піднімає питання про можливість переростання війни в потенційний ядерний конфлікт / скріншот

Сучасна ядерна зброя і механізми її доставки можуть вражати цілі в будь-якій точці світу, тому ніякої військової вигоди від ядерної зброї передового базування більше немає.

Військовий аналітик Шон Белл стверджує, що передове базування робить їх більш вразливими, оскільки сучасні супутникові технології дозволяють дуже точно відстежувати їх місце розташування.

Росія (та інші ядерні держави) має в своєму арсеналі тисячі одиниць ядерної зброї, тому потенційному противнику дуже важко гарантувати, що всі вони будуть націлені і знищені до того, як буде здійснено будь-який напад. Ця концепція називалася "гарантоване взаємне знищення" (MAD), яка стала визначати концепцію ядерного стримування: володіння ядерною зброєю було остаточним стримуючим фактором, оскільки ні в чиїх інтересах не було коли-небудь застосовувати таку зброю.

Відео дня

Путін знає, що без підтримки Заходу Україні буде значно важче протистояти російському вторгненню. В результаті Путін регулярно піднімає питання про можливість переростання війни в потенційний ядерний конфлікт, якщо вона переросте в битву між Сходом і Заходом.

Переміщення ядерної зброї в Білорусь гарантовано приверне широку увагу засобів масової інформації, і, таким чином, Путін вирішить, що це створює загрозу ядерного конфлікту і, таким чином, може утримати деякі західні країни від підтримки України.

Набагато більш імовірним виглядає те, що передислокація ядерної зброї в Білорусь - це спосіб для Росії збільшити кількість російських військовослужбовців, які зазвичай дислокуються в Білорусі.

Тому що більшість аналітиків вважають, що Путін зберігає свої імперіалістичні амбіції і там, де йому не вдалося захопити Україну військовим шляхом, він має намір убезпечити Білорусь "виключно".

У Білорусі вже розміщені тисячі російських військовослужбовців (а тепер, можливо, і загін найманців Вагнера), тому Росії не складе труднощів повернутися проти свого господаря і встановити російський контроль.

Такий крок забезпечить Путіну такий необхідний успіх і потенційно обмежені втрати. Тож, хоча переміщення тактичної ядерної зброї до Білорусі створює привид ядерної війни, насправді гучна ініціатива майже напевно має більш зловісні цілі.

Можливе розміщення ядерної зброї в Білорусі

У червні в рамках коментаря російській пропагандистці Ользі Скабєєвій Білоруський диктатор Лукашенко заявив, що отримав від РФ надпотужну ядерну зброю. Станом на 13 червня розвідка США не підтверджувала передачу Білорусі ядерної зброї з боку РФ.

Польща стурбована співпрацею Білорусі та Росії в питаннях ядерної зброї. Варшава закликає Вашингтон передати їй ядерні боєголовки.