Естонія посилено тренує своїх призовників / фото Марина Григоренко

В Естонії військову службу повинні проходити всі чоловіки старше 18 років, а жінки - добровільно.

Як пише BBC, коли відносини з пострадянською Росією потеплішали в 1990-х роках, багато європейських країн відмовилися від призову на військову службу, але не в Естонії, де було неможливо, щоб колективний біль окупації та депортації минув.

А після повномасштабного вторгнення Путіна в Україну призов на військову службу відновили деякі європейські країни, але держави, які межують із РФ, закликали союзників по НАТО неодмінно наслідувати цей приклад.

Відео дня

Наприклад, Норвегія оголосила, що збільшує кількість солдатів, яких призивають на військову службу, а Данія заявила, що має намір розширити призов на військову службу для жінок і збільшити тривалість служби. Латвія і Швеція нещодавно відновили військову службу, а Литва повернула її в 2014 році після анексії Криму Росією.

Як пише видання, естонські строковики визнають, що військові навчання - це важко. "Але, врешті-решт, це служба своїй країні. Краще бути готовим до всього, ніж втекти і спробувати ухилитися від цієї служби", - сказав один із військовослужбовців.

"Мені шкода призовників в Україні. Вони борються за своє життя", - сказав капітан Мікк Хаабма, який спостерігає за процесом навчань.

"Наша країна заснована на резервах, і ці хлопці постійно заповнюють вакансії. Але також вони набувають навичок, необхідних у житті, особливо зміцнюють упевненість у собі. Через кілька тижнів ці хлопці будуть готові для боротьби з ворогом", - пояснив Хаабма, маючи на увазі Росію.

Видання зазначило, що РФ ще ніколи не нападала на жодну країну НАТО. Кремль навіть висміює припущення, що це можливо. Три країни НАТО - Велика Британія, США та Франція - мають ядерну зброю, як і РФ, тож можуть виникнути побоювання щодо ризику ядерної ескалації.

Однак, якби росіяни справді напали, то зіткнулися б із "величезною поразкою", вважає Хаабма.

"Звичайно, у них є цифри, але, врешті-решт, на стратегічному рівні у нас є НАТО і технічна перевага", - сказав ектонський капітан.

При цьому, прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що естонці стурбовані тим, що Путін може зробити далі.

Для її країни значення має те, що союзники по НАТО стримують обіцянку витрачати 2% ВВП на оборону. "У 1938 році було зрозуміло, що наближається війна, тому витрати на оборону було збільшено на 100%, але було вже надто пізно. Це те, що ми повинні зробити зараз, щоб зберегти наш спосіб життя та мир у Європі", - підкреслила вона.

Можлива війна РФ із НАТО

Деякий час тому наполегливо циркулювали чутки про те, що РФ може наважитися напасти на одну з країн-членів НАТО. На тлі цього багато європейських країн почали нарощувати випуск озброєння і підготовку військових.

Вас також можуть зацікавити новини: