Бойовики ХАМАС прорвалися в Ізраїль вранці 7 жовтня / скріншот

Ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман прокоментував, чому Ізраїль не був готовий до нападу ХАМАС, передає BBC.

"Оцінка ізраїльської розвідки полягала утому, що ХАМАС зараз ескалація невигідна, після тертя в останні тижні жителям Гази дали більше дозволів на роботу в Ізраїлі, у Газу зайшов черговий транш катарських грошей і так далі. Отже, (передбачалося, що) їхні поточні вимоги задоволені, воювати вони зараз не будуть, а навчання це просто сезонні навчання, як вже бувало", - зазначив він.

За його словами, безпосередню підготовку до операції розвідка теж не розкрила.

"Тому армія розслабилася, боєготовності на кордоні не було, ХАМАС досяг повної раптовості у нападі і, відповідно, домігся несподіваних навіть для себе успіхів", - зазначив експерт.

На думку Гендельмана, це вчергове демонструє, що оцінка намірів не повинна повністю замінювати оцінку можливостей, і що підгонка передбачуваних дій противника під концепцію, що йому, на нашу думку, вигідно і невигідно, призводить до катастрофічних наслідків.

Чому ХАМАС зміг прорватися в Ізраїль - думка

Армія Ізраїлю давно деградувала і загрузла у внутрішніх, нерозв'язних проблемах корупційного і внутрішньополітичного характеру. І ці проблеми себе явили у всій трагічній "красі" при вторгненні в країну палестинського угруповання ХАМАС 7 жовтня, вважає військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

"Відібються. Але якщо не змінять внутрішню і зовнішню політику, не проведуть жорстку чистку кадрів, - деградація продовжиться", - упевнений експерт.

Вас також можуть зацікавити новини: