За словами речниці Армії Оборони Ізраїлю, терористи ХАМАС є добре підготовленими, "це солдати, здатні вести бій" / фото надане Ганною Уколовою

Палестинська терористична організація ХАМАС готувала свою операцію в секторі Газа кілька років. Про це в ексклюзивному інтерв'ю УНІАН розповіла речниця Армії Оборони Ізраїлю Ганна Уколова.

За її словами, терористи ХАМАС є добре підготовленими, "це солдати, здатні вести бій".

"Їхня підготовка не лише фізична, а й ментальна. Вони йшли вбивати всіх, без різниці: євреїв, мусульман, ізраїльтян, людей з іншим громадянством. Вони вбивають усіх, кого бачать, ґвалтують, знущаються, захоплюють заручників", - сказала Уколова.

Відео дня

Речниця каже: все це ускладнює проведення операції, проте солдати Армії оборони Ізраїлю "були готові".

"Ізраїль має тренувальні бази, які максимально імітують міське середовище, подібне до Гази. Інженерні частини виконали величезну роботу з розмінування, дослідження та ліквідації тунелів. Просування наземних частин проводиться дуже акуратно, послідовно, з плануванням. Існує дуже хороша координація між піхотними частинами, авіацією, артилерією та ВМС Ізраїлю. Піхотні частини виявляють групи терористів, а ВПС завдають точкових ударів", - розповідає Уколова.

Вона також зазначила, що терористам простіше вести "міські бої" в Газі та інших населених пунктах, ніж бійцям ЦАХАЛ.

"Це їхнє місто. Вони можуть вести обстріли з палат лікарень. Існує безліч пасток. Їхня продумана інфраструктура вплетена в міста. Там немає військових баз, а штаби перебувають у квартирах, тунелях, лікарнях. Ми виявляємо автомати та боєприпаси у школах", - каже речниця Армії Оборони Ізраїлю.

Вона також підкреслила, що терористи не завжди воюють у військовій формі.

"Мирний хлопець" у футболці може прийти до школи та запустити звідти ракету. Міжнародний кодекс ведення війни їх не турбує. У них у голові лише одна мета – терор проти всього світу", - додала Уколова.

Війна у секторі Газа - останні новини

У вівторок, 21 листопада, ізраїльський уряд схвалив перемир'я з ХАМАС. В рамках угоди хочуть звільнити 50 живих ізраїльських громадян, в основному жінок і дітей. Їх відпускатимуть групами - по 12-13 осіб на день.

Натомість Ізраїль припинить вогонь як мінімум на чотири дні, а також звільнить з в'язниць палестинських жінок і неповнолітніх і дозволить їм повернутися в свої будинки, розташовані в основному на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі.

Згодом з'явилася реакція США та ЄС на укладення угоди між Ізраїлем і ХАМАС про перемир'я.

Вас також можуть зацікавити новини: