Ще 9 травня в Москві білоруському диктатору Олександру Лукашенку стало зле – він ледве пересувався й швидко повернувся додому. Пізніше з’явилась інформація, що він начебто підхопив вірус, який діагностували й у кількох його близьких. Мережею почали ширитись чутки, що Лукашенко чи не доживає останні дні, тож, мовляв, у разі його смерті в Білорусі немає кому втримати режим й країну охоплять масові протести.

Насправді історія з погіршенням здоров’я Олександра Лукашенка може бути як дійсно хворобою, так і політичним маневром. Він вже давно намагається маневрувати, це очевидно. І йому не подобається те, що йому ставлять умови й звужують його поле для маневру.

Нагадаю, що він шукав виходи на Захід з метою укласти певні сепаратні домовленості. Так само як і зараз шукає можливість й вихід на Україну з метою знизити рівень напруги й зняти загрозу ймовірного переходу білоруської військової опозиції на територію Білорусі для звільнення її від лукашенківського режиму.

Відео дня

Але перспективи у Лукашенко ніякої. Думаю, це розуміє і він, і його оточення. Є ціль не дати поширитись партизанщині з поразкою Росії, або втримати перемир’я, про яке говорять, яке може настати й зберегти законсервований білоруський режим.

Лукашенко не має спадкоємця. Не має того, на кого можна покластися. Є група впливу, підконтрольна його сину – силовики, є група інтересів, є його прес-секретар - церемоніальна фігура, яка впровадить ряд кадрових рішень і має свою сферу впливу. Говорять, що вона одна з тих людей, хто впливає на позицію Лукашенка…

Однак саме Лукашенко поки тримає Білорусь в потрібному Росії фарватері. Саме Лукашенко більш менш контролює ситуацію в країні й задовольняє політичну та економічну еліту. Як тільки його усунуть, буде порушуватись цей баланс. Тоді клани, які не отримають свою частку влади, цілком можуть перейти в опозицію й грати на розбалансування ситуації, провокувати виступи населення проти наступного режиму в Білорусі та проти російської окупації. Тобто в цій ситуації найкращий варіант для Росії зараз - зберігати Лукашенка.

Це не подобається Путіну, але Лукашенко забезпечує контроль. З його усуненням Росія отримає більше ризиків, ніж користі.

Це не подобається Путіну, але Лукашенко забезпечує контроль. З його усуненням Росія отримає більше ризиків, ніж користі

Однак є один нюанс. Існує велика ймовірність, що Лукашенко через якийсь час не зможе контролювати ситуацію, тримати в руках важелі впливу, контроль над силовиками. Якщо сформується така картина, росіяни цим скористаються: дійсно включаться, усунуть Лукашенка, як неспроможного, й поставлять свою людину.

У росіян є на кого робити ставку в керівництві Білорусі. Зокрема це Секретар Ради безпеки РБ Олександр Вольфович. Він не подобається багатьом в білоруських кланах, тому цілком може спробувати ризикнути. Тобто він цілком може бути тим, хто захопить владу в Білорусі, щоб провести остаточний аншлюс.

Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства