Люди перекривають дороги, силовики намагаються зупинити протестувальників / скріншоти з відео

В Казахстані проходять масові протести через підвищення цін на газ. Люди вийшли на мітинги в багатьох містах, в столиці країни, в тому числі. Громадяни вимагають відставки уряду і кричать: "Іди, старий".

Про це повідомляється в Telegram-канал NEXTA.Live.

Протести проходять у Жанаозені, Курику, Акшукурі та інших населених пунктах. Найбільший - в Актау, куди вахтовики прийшли пішки з родовища Каламкас. Жителі Казахстану обурені корупцією у владі.

Громадяни вважають, що Нурсултан Назарбаєв поставив на своє місце підконтрольну йому людину (Касим-Жомарта Токаєва). На думку жителів країни, екс-президент продовжує впливати на політичне життя.

"В Атирау відбуваються зіткнення мітингувальників і силовиків. Громадяни не бояться давати відсіч. А в Уральську протестувальники прорвали оточення і йдуть в центр міста", - зазначено в Telegram-каналі.

Люди перекривають дороги, силовики намагаються зупинити протестувальників, виникають бійки. Вже відомо, що громадяни Казахстану вимагають притягнути президента до відповіді. Токаєв відреагував, завтра, 5 січня, він проведе нараду з питань соціально-економічної ситуації в країні.

Президент Казахстану також пообіцяв знизити ціну на скраплений газ, а інші вимоги демонстрантів розглянути в ході завтрашньої робочої наради.

"Уряд у рамках даних йому повноважень з метою забезпечення стабільності в країні ухвалив рішення знизити в Мангістауській області ціну за зріджений газ до 50 тенге за літр. Звертаюся з проханням до демонстрантів не слідувати закликам деструктивних осіб, зацікавлених у підриві стабільності та єдності нашого суспільства. Інші вимоги соціально-економічного характеру будуть розглянуті окремо, зокрема під час завтрашньої робочої наради у столиці", - написав Токаєв у Twitter.

Однак це не зупинило протести, мітинги у Казахстані стали загальнонаціональними. Люди збираються у найбільших містах країни, вимагають відставки президента й не розходяться.

Читайте такожВеличезний стовп чорного диму: у Казахстані згоріла новорічна ялинка (фоторепортаж, видео)Після цього стало відомо, що на тлі всіх протестів в країні почали блокувати опозиційні сайти. За даними Telegram-каналу, в деяких містах почалися перебої з інтернетом.

У столиці Казахстану, як і в багатьох інших містах, мітингувальники кричать "йди, старий". До вечора ситуація тільки посилилася. Силовики активніше застосовують силу до учасників протестів і затримує їх, а мітингувальників стає все більше.

Вас також можуть зацікавити новини: