Олександр Лукашенко хоче від РФ ядерну зброю, вважає Ілля Пономарьов / фото УНІАН

Псевдопрезидент Білорусі Олександр Лукашенко хоче домовитися з главою РФ Володимиром Путіним про передачу своїй країні ядерної зброї.

Лукашенко давно докладає зусилля до того, щоб зробити Білорусь фактично ядерною державою, розповів колишній депутат російської Держдуми і бізнесмен Ілля Пономарьов.

На його думку, лідер Росії розуміє, що ядерна зброя "така двосічна річ", яка може бути повернута і проти Москви, тому ця тема буде у підвішеному стані.

"...так, Лукашенко дуже хоче з Путіним домовитися про ядерну зброю, тому що це фактор його захисту від Заходу... він давно докладає до цього зусилля... щоб де-факто стати ядерною країною і відповідно, щоб жодна західна держава не могла зайти на його територію. Але Путін же прекрасно розуміє, що це ж така двосічна річ... тому, думаю, що йому не вдасться на цю тему домовитися", - заявив екс-депутат.

Відносини Росії і Білорусі - що потрібно знати

РФ і Білорусь 26 січня 2000 року вирішили створювати Союзну державу. Росія виділяла Білорусі безліч кредитів й забезпечує країну дешевими газом. Білоруська влада погодилася платити за російський газ в рублях.

Росія ввела на білоруську територію свої війська. Рано вранці 24 лютого російські війська здійснили повномасштабне вторгнення в Україну, зокрема, з Білорусі. Українську територію також не раз обстрілювали з цієї країни.

Примітно, що Олександр Лукашенко не визнає участь Білорусі у війні проти України.

Наприкінці червня глава Міноборони РФ Сергій Шойгу говорив, що російська влада готова надавати Білорусі "будь-яку підтримку" в "зміцненні обороноздатності".

Варто зазначити, що Олександр Лукашенко вже багато разів зустрічався з Путіним. 26 вересня Лукашенко і Путін зустрілися в РФ. Російський президент на заході заявив, що хоче шанобливого ставлення з боку Європи.

Вас також можуть зацікавити новини: