Лукашенко прокоментував ситуацію з вимушеною посадкою пасажирського літака \ фото REUTERS

Олександр Лукашенко, який вважає себе легітимним президентом Білорусі, заявив, що повідомлення про мінування літака Ryanair, на борту якого перебував засновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, надійшло зі Швейцарії.

Про це Лукашенко заявив сьогодні на зустрічі з парламентаріями, членами Конституційної комісії і представниками органів державного управління, повідомляється на сайті президента Білорусі.

За його словами, повідомлення про замінування літака одночасно надійшло зі Швейцарії в аеропорти Афін, Вільнюса і Мінська.

Відео дня

Читайте такожБайден заявивши про підготовку нових санкцій проти БілорусіЛукашенко заявив, що «діяв законно, захищаючи людей».

Він також заявив, що «вживши якнайжорсткіших заходів, білоруська держава в зародку придушила хвилю неонацизму».

«Найближчим часом ми представимо громадськості все, що вони наговорили, зокрема й недавно затримані», - додав він.

Також Лукашенко відреагував на арешт журналіста Протасевича. Він закликав західних захисників відповісти на які спецслужби працювали двоє затриманих. "Хто платив покидьку, який вбивав людей в братній Україні? За свої злочини відповість кожен. Це справа часу", - сказав Лукашенко, передає strana.ua.

Посадка борту Ryanair в Мінську: деталі

23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влади країни затримали засновника Опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчину, які були на борту.

Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29.

Того ж дня, 23 травня, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.

Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО).

У свою чергу авіакомпанія Ryanair в коментарі з приводу вимушеної посадки свого літака зазначила, що від білоруської сторони прийшло повідомлення про загрозу безпеці на борту лайнера. При цьому перевізник не згадав, що його літак супроводжував Білоруський винищувач, а після посадки з рейсу зняли журналіста Романа Протасевича і його дівчину.

Ряд європейських країн заявили про можливе введення санкцій проти Білорусі за даний інцидент. Крім того, деякі авіакомпанії негайно припинили використання повітряного простору Білорусі.

Україна також повністю припинила авіасполучення з Білоруссю і перенаправляє всі рейси в обхід її повітряного простору. А Литва і Великобританія вже заборонили прибувати в країну літакам, які слідують через Білорусь.