Румунія погодилася на розміщення сил НАТО на своїй території/ фото REUTERS

Румунія дає "зелене світло" для оперативного розгортання сил НАТО на своїй території на 2024 рік у разі серйозних загроз національній безпеці країни. Як повідомляє Euractiv, президент Румунії Клаус Йоханніс повідомив про це парламент відповідним листом.

У документі йдеться, що цей захід дозволить Північноатлантичному Альянсу приймати рішення про швидке розгортання спільних оперативних груп на румунській території у разі раптової серйозної кризи, яка загрожує безпеці, національній незалежності та суверенітету країни, "щоб оперативно вирішити кризу та запобігти її ескалації".

Як зазначається, в умовах ситуації, яка стає все більш непередбачуваною, втручання НАТО може стати необхідним для захисту безпеки та суверенітету Румунії.

Відео дня

"Для забезпечення швидкого розгортання цих сил протягом 72 годин необхідний попередній дозвіл на їхнє розгортання або транзит через територію країни", - йдеться у публікації.

Передбачається, що парламент Румунії обговорить рішення президента на наступному спільному засіданні найближчими тижнями.

Крім того, глава Генерального штабу Збройних сил країни Влад Георгіце закликав румунську владу вжити законів і заходів для підвищення готовності населення до потенційних російських загроз. Генерал Георгіце попереджає, що перемога Москви в Україні може стимулювати подальшу агресію РФ.

Коментуючи військовий вишкіл населення, міністр оборони Румунії Анхель Тілвар звернув увагу на законопроєкт, що пропонує платну послугу з військової підготовки для людей віком від 18 до 35 років. При цьому подробиць він не розкрив.

На рішення президента Йоханніса відреагував "попередженням про наслідки" посол Росії у Румунії Валерій Кузьмін.

"Щойно Румунія запросить ще більше військ і заявить про свою стурбованість військовою службою, то, безумовно, слід передбачати деякі наслідки. Ми говоримо про них відкрито, але в жодному разі не прагнемо війни", - заявив Кузьмін на брифінгу.

Румунія закликала готуватися до війни з Росією

Нагадаємо, начальник Генерального штабу Збройних сил Румунії Влад Георгіце закликав готуватися до війни з Росією. Він заявив, що румунське населення повинне готуватися до можливого поширення російської агресії за межі України. На його думку, Росія "стала проблемою для світового порядку і для демократії", тому фактично веде війну не просто з Україною, а "з демократичним світом".

Він упевнений, що президент РФ Володимир Путін вдасться до ескалації в найближчому майбутньому.

Вас також можуть зацікавити новини: