У Румунії впевнені, що Путін вдасться до ескалації в найближчому майбутньому / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Начальник Генерального штабу Збройних сил Румунії Влад Георгіце закликав готуватися до війні з Росією. В інтерв'ю румунській службі "Радіо Свобода" 1 лютого він заявив, що румунське населення, як і всі жителі Європи, повинні готуватися до можливого поширення російської агресії за межі України.

На його думку, Росія "стала проблемою для світового порядку і для демократії", тому фактично веде війну не просто з Україною, а "з демократичним світом".

"Населення Румунії, як і все населення Європейського Союзу, Європи має хвилюватися, і ми повинні вжити відповідних заходів, щоб бути готовими... Я більш ніж упевнений, що президент Путін вдасться до ескалації в найближчому майбутньому", - заявив він.

Пізніше прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку не погодився з такою заявою голови Генштабу.

Як передає Euractiv, Чолаку заявив, що Румунія не братиме участі у жодних війнах.

"Давайте зберігати спокій, Румунія не вступить ні в яку війну", - заявив він.

НАТО готується до нападу Росії - що повідомлялося

Як писав УНІАН військовий експерт Іван Киричевський заявив, що НАТО може замасковано готувати сили до режиму повної бойової готовності на тлі побоювань нападу Росії на країни-члени Альянсу.

"Навчання НАТО - це ніби наши навчання у 2022-му, які, судячи з усього, були фінальним та дуже вдалим етапом прихованих мобілізаційних приготувань до повномасштабної війни", - сказав він.

На його думку, європейські столиці готуються до наземного наступу Росії на країни НАТО влітку цього року.

Вас також можуть зацікавити новини: