Німеччина розглядає можливість пом'якшення плану з перевірки китайських інвестицій / колаж УНІАН, фото УНІАН, фото Reuters

Німеччина розглядає можливість відмовитися від планів щодо посилення перевірки інвестицій з Китаю, який допомагає Росії обходити західні санкції. Цей крок може зашкодити зусиллям Берліна щодо пожвавлення німецької економіки.

Видання Wall Street Journal пише, що німецький законопроєкт пропонував надати уряду повноваження перевіряти іноземні інвестиції на предмет ризиків безпеки. Цей захід дасть змогу уряду розглянути нові види інвестицій у нові проєкти, включно з квантовими технологіями, складними напівпровідниками, штучним інтелектом і критично важливою інфраструктурою.

Уряд Німеччини кілька разів переглядав і розширював правову базу для перевірки інвестицій, щоб відповідати підвищеним вимогам безпеки, і закон у високому ступені гарантує захист інтересів безпеки Німеччини та Європи, не ставлячи під сумнів відкритість країни для іноземних інвестицій.

Відео дня

Зміна ситуації у сфері глобальної безпеки і зростаючі ризики економічної залежності означають, що закон потребує перегляду.

У звіті WSJ йдеться про те, що уряд Німеччини також прагнув включити положення, яке дає змогу перевіряти проєкти співробітництва між німецькими дослідницькими інститутами та іноземними партнерами в критично важливих галузях.

Представник уряду заявив, що "перевірка інвестицій покликана уникнути ризиків для безпеки та громадського порядку в Німеччині. Водночас важливо залишатися відкритим для іноземних інвестицій".

Співпраця між Китаєм і РФ - головні новини

Росія і Китай зблизилися на тлі західних санкцій проти Москви. Американські чиновники повідомили, що китайські компанії допомагають російській збройній промисловості і нарощують безпрецедентні обсяги, які допомогли переломити хід війни в Україні.

Водночас у Пекіні відповіли на звинувачення в допомозі Росії і заявили, що не постачають зброю жодній зі сторін, але нормальна торгівля з Москвою не повинна перериватися або обмежуватися.

Вас також можуть зацікавити новини: