Süddeutsche Zeitung: Німеччину може очолити політик, який виправдовував окупацію Криму

Реакція нового лідера ХДС на затримання Навального проливає світло на його сумнівну прихильність до Кремля.

Чітких слів осуду не бракувало. Міністр закордонних справ Німеччини (Соціал-демократична партія) назвав арешт Олексія Навального "абсолютно немислимим". Лідер "Зелених" Роберт Хабек говорив, що те, як влада вчинила з російським опозиціонером, було "неприйнятно й незаконно".

Голова "Вільної демократичної партії" Крістіан Лінднер говорив про "показове судилище". А міністр оборони Німеччини Аннагрет Крамп-Карренбауер (партія ХДС) нарікала, що російське керівництво "цинічно змінює місцями катів і жертв", - пише Süddeutsche Zeitung.

Лідери політичних партій дуже швидко відреагували на те, як з Навальним вчинили в його рідній країні. Але один промовчав. Це був Армін Лашет, прем'єр-міністр Північного Рейну-Вестфалії і обраний у минулі вихідні голова ХДС. Він не сказав і слова про арешт й ув'язнення Навального.

"Де осуд з боку Лашета? Те, що він так і не зміг зробити за всі ці роки - це відкрито засудити Росію за її воєнні злочини і за те, як вона поводиться з опозиціонерами на зразок Навального. Той, хто так вибірково підходить до Кремля, навряд чи зможе зберегти єдність Європи", - сказав представник "Зелених" з закордонних справ у Бундестазі Омід Ноуріпур.

Читайте такожRzeczpospolita: Навальний - не Ленін, а Путін - не Микола IIВидання пише, що те, як новий лідер ХДС і потенційний кандидат в канцлери Німеччини відреагував на справу Навального, проливає світло на персонажа, який за інших обставин лишився б непоміченим - на дипломата Арміна Лашета. Будучи прем'єр-міністром своєї федеральної землі, Лашет досить часто висловлювався про міжнародну політику, особливо коли це стосувалося Росії. Але його критики кажуть, що краще б він мовчав.

В 2018 році Лашет був проти запровадження санкцій проти Росії після отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля і його доньки хімічною зброєю "новачок". Цю ж отруту використали пізніше і проти Навального.

"Якщо ви вже змусили майже всі країни НАТО проявити солідарність, чи не повинні у вас бути тверді докази? Ви можете ставитися до Росії, як завгодно. Але коли я вивчав міжнародний закон, то засвоїв, що з країнами потрібно поводитися інакше" - говорив Лашет в ті часи.

Федеральний уряд знайшов докази і переконливі. На додачу, влада Великої Британії й журналісти змогли задокументувати російських агентів, які вчинили напад на Скрипаля.

"Лашет помилився у справі Скрипаля. І це було попередження для нього", - сказав експерт з зовнішньої політики й заступник голови "Вільної демократичної партії" в Бундестагу Александр Ламбсдорфф.

Читайте такожPolitico: Європа не готова жити без МеркельБули й інші випадки, коли Лашет дивував багатьох, виправдовуючи агресивну поведінку Росії. За це його називали "putinversteher", тобто "той, хто розуміє Путіна".

"Демонізація Володимира Путіна - це не політика, а виправдання її відсутності", - говорив Лашет в 2014 році після того, як Росія анексувала український Крим.

Він нарікав, що в німецькому суспільстві є "помітний антипутінський популізм". І навіть якщо так званий "референдум" в Криму був чітким порушенням міжнародного закону, Лашет радив Заходу спробувати "поставити себе на місце свого суперника в міжнародних відносинах".

На відміну від своїх суперників у змаганні за посаду канцлера Норберта Рюттгена і Фрідріха Мерца, новий голова ХДС відмовляється бачити зв’язок між газопроводом "Північний потік-2" і справою Навального. У питанні Сирії, Лашет завжди сварив більше США, а не Росію. В 2014 році він навіть звинуватив американців у тому, що вони нібито стали "союзниками Ісламської держави" проти режиму Башара Асада.

Вас також можуть зацікавити новини: