Бундесвер залишався "недієздатним через відсутність політичного інтересу до оперативних Збройних Сил" / фото REUTERS

Німецька армія не зможе в найближчі роки вести війну з ким-небудь. Колишня канцлер Ангела Меркель недооцінила, що в XXI столітті війна все ще залишається загрозою.

У статті для Frankfurter Allgemeine Zeitung історик, військовий експерт, професор Зенке Найтцель з Потсдамського університету стверджує, що армія Німеччини не придатна для ведення війни.

"Політики і суспільство уникали питання про те, для чого, власне, існують збройні сили. Ні громадянська війна в Сирії, ні анексія Криму Росією, ні війна в Донбасі не привели до переосмислення", - зазначив експерт.

Відео дня

На його думку, найсерйозніші промахи допустила в рішеннях Меркель: її партія, Християнсько-Демократичний союз Німеччини, нехтувала Бундесвером, а друга найбільша партія Німеччини, СДПН також залишалася осторонь від військових питань, тримаючись за своє "пацифістське серце".

"Той факт, що тривожне число конфліктів ведеться військовими засобами і що тільки здатний до оборони Захід може захистити свої інтереси, до 24 лютого 2022 року не був політично зрозумілий - ні канцлеру Ангелі Меркель, ні її партнеру по коаліції СДПН", - заявив Найтцель.

Бундесвер залишався "недієздатним через відсутність політичного інтересу до оперативних Збройних Сил", зазначає професор. За його словами, збільшення фінансування військ з 2016 року не дало ніякого ефекту, а вище представники командування Бундесверу "мовчали і приймали все як є".

Україна і Меркель - останні новини

Ангела Меркель в інтерв'ю німецьким журналістам заявила, що вважає правильною свою політику щодо Росії і не бачить своєї провини в тому, що ця політика привела Європу до наймасштабнішої війни з часів Другої світової.

У свою чергу аналітик Defense Express Сергій Згурець оцінив здатність армій Німеччини і Франції воювати проти Росії. Виявилося, що без допомоги НАТО ці країни протягнули б лише тиждень.

Вас також можуть зацікавити новини: