Росія знаходить способи обійти санкції / фото president.gov.ua

Україна закликає Німеччину і компанію Spinner зупинити відправку в Росію дорогого обладнання, використовуваного для виробництва боєприпасів.

Bloomberg пише, що має доступ до листа від українського Національного агентства із запобігання корупції, в якому говориться, що в кінці вересня на російський завод повинні доставити верстат з ЧПУ виробництва Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH з Туреччини.

Верстат, що використовує комп'ютерні інструменти для виготовлення точних приладів, необхідний для виробництва осколково-фугасних снарядів, які російські загарбники використовують в Україні. "Як тільки верстат потрапить в Росію, ми мало що зможемо зробити, щоб запобігти його використання у військових цілях Росією: час не терпить", - йдеться в листі. 

Відео дня

Відзначається, що верстат завантажили на вантажівку в Туреччині ще 30 серпня, потім його перевезли на поромі в порт на північно-східному узбережжі Чорного моря. Звідти він відправиться на ВАТ "Серовский механічний завод".

Відзначається, що виробник боєприпасів пов'язаний з підсанкційним "Ростехом", а в якості імпортера вказана компанія "Юмак" - постачальник низки підприємств, що потрапили під санкції, що займається виробництвом боєприпасів, снарядів та інших компонентів, які використовуються в танках і винищувачах Су і Міг.

За словами співрозмовників Bloomberg, знайомих з поставками, в минулому в Росію з інших країн потрапило й інше обладнання, вироблене цією компанією.

Як Росія обходить санкції

Раніше російське видання "Верстка" з'ясувало, що Москва може імпортувати практично будь-які санкційні товари, в тому числі і чіпи західних компаній.

Також повідомлялося, що російські та іранські судна активно використовують Каспійське море для таємних поставок товарів в обхід санкцій.

Вас також можуть зацікавити новини: