Ведмідь перетнув зелену зону і кинувся на людину / колаж УНІАН, скріншот

П'ятеро людей дістали поранення внаслідок другого нападу ведмедів у Словаччині за три дні, що спонукало північне місто оголосити надзвичайний стан, а владу запропонувати рекласифікувати статус тварин у списку охоронюваних видів.

49-річну жінку госпіталізували з травмою плеча, а 72-річного чоловіка - з порізом голови після інциденту в неділю в Ліптовському Мікулаші, неподалік від Татр, пише the Guardian.

За словами влади, 10-річна дівчинка і ще двоє дорослих дістали подряпини і синці, а парі, яка катала свою дитину у візку, "пощастило, що вони не постраждали". Людей попросили не залишати житлові райони. У понеділок влада заявила, що ведмідь все ще перебуває на волі і за ним полюють шість озброєних патрулів.

"Сили порятунку і безпеки загнали ведмедя в безлюдні зони, де бригади екстреної допомоги... отримали наказ знищити його. Мисливці патрулюватимуть зону ризику, поліцейські патрулі було посилено, а в наше місто і його околиці направлено бригади екстреної допомоги по бурих ведмедях з усієї країни. Також використовується дрон із тепловим зображенням. Ми місто між горами, але все ж таки місто. Ми не можемо допустити, щоб ведмідь напав на п'ятьох людей у центрі серед білого дня", - заявили в мерії, закликавши мешканців проявляти максимальну обережність, особливо рано вранці та ввечері.

На кадрах, опублікованих з мобільного телефону в соціальних мережах, видно, як ведмідь мчить дорогою і через пішохідний перехід, коли перелякані пішоходи розбігаються, а потім перетнув зелену зону і кинувся на людину, яка поспіхом перелазила через огорожу, щоб врятуватися від нього.

Інцидент стався наступного дня після того, як 31-річна білоруска, яку місцеві ЗМІ впізнали як Тетяну, загинула під час спроби втекти від бурого ведмедя в гірському масиві Низькі Татри неподалік від того ж міста.

Як повідомили в словацькій гірничорятувальній службі, жінка гуляла густим лісом на західному боці Деменівської долини в Низьких Татрах із 29-річним супутником-чоловіком, коли ведмідь напав.

Пара розділилася і побігла в протилежних напрямках. Рятувальні команди з собаками та дронами розпочали пошуки після того, як їх попередив чоловік, який перебував "наляканий, але неушкоджений" на вершині крутого яру. Тіло жінки знайшли на дні.

Словацька влада заявила в понеділок, що її первинне розслідування показало, що жінка померла внаслідок падіння, а не - як припускали раніше ЗМІ - від того, що її розтерзав ведмідь.

У неділю молодший міністр навколишнього середовища Філіп Куффа представив законопроєкт, що дозволяє відстріл ведмедів за межами міських територій за певних умов. Поряд із Румунією міністерство Словаччини має намір запропонувати рекласифікацію виду на рівні ЄС.

Напади ведмедів на людей

У Північній Македонії, яка останніми роками набирає популярності серед туристів, відпочивальників закликали бути обережними через загрозу нападу бурих ведмедів.

Сталося це після того, як минулого тижня внаслідок нападу ведмедя в природному парку Маврово на заході Північної Македонії було поранено данського лижника.

Вас також можуть зацікавити новини: