Швейцарським пенсіонерам тепер платитимуть додаткову пенсію / фото ua.depositphotos.com

У Швейцарії відбувся референдум, на якому громадяни проголосували за встановлення 13-ї пенсії – додаткової грошової виплати, за принципом 13-ї бонусної зарплати, що практикується у деяких компаніях. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що необхідність збільшення пенсійних виплат аргументували постійним зростанням вартості життя. Тож профспілки змогли пролобіювати винесення на референдум питання про додаткову 13-ту місячну виплату для пенсіонерів. Влада та бізнес називали пропозицію фінансово необґрунтованою, але виборці сказали своє слово – 58% "за". 

Примітно, що раніше швейцарські виборці теж були скептичними щодо подібних соціальних бонусів. Як пише Reuters, в попередні роки швейцарці на референдумах вже "зарубали" пропозиції про скорочення робочого тижня і збільшення відпусток.

Відео дня

"Незрозуміло, як буде фінансуватися підвищення пенсій, яке має набути чинності з 2026 року. Противники кажуть, що це може спровокувати підвищення податків або скорочення витрат і обтяжити молодих швейцарців", – пише видання і додає, що зараз мінімальна пенсія за віком становить 1225 швейцарських франків (1393 долари США) на місяць, а максимальна – 2450 франків.

Одночасно з цим швейцарці не підтримали ідею підвищення пенсійного віку з 65 до 66 років. Проти проголосували понад 74% виборців.

Інші новини Швейцарії

Як писав УНІАН, Швейцарія збільшує військові витрати через війну в Україні. Міністр оборони країни зазначила, що зараз "так багато криз", і план частково враховує уроки, отримані з війни в Україні.

Також ми розповідали, що Швейцарія приєдналася до 13-го пакету санкцій ЄС проти Росії. Ці заходи додають 27 суб’єктів під заборону на експорт товарів подвійного призначення та товарів, які можуть сприяти військовому та технологічному розвитку Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: