Опитування було проведено в 12 країнах-членах ЄС / колаж УНІАН, фото Гунштаб, REUTERS

Підтримка України у країнах Європи залишається масштабною, але майже через два роки після повномасштабного вторгнення тільки 10% європейців вірять, що вона зможе перемогти Росію. Про це свідчать результати загальноєвропейського опитування. Найбільш вірогідним фіналом вважається якась форма "компромісного врегулювання", пише британська газета The Guardian.

Опитування було проведено у 12 країнах-членах ЄС, включаючи Францію, Німеччину, Угорщину, Італію, Нідерланди, Польщу, Іспанію та Швецію. Результати показали, що контрнаступ України зайшов у глухий кут, а також зростаючі побоювання з приводу зміни політики США і перспективи другого президентського терміну Дональда Трампа, який розпалював песимізм з приводу результату війни.

Тільки один з 10 опитаних європейців вірив, що Україна переможе на полі бою, в той час як удвічі більше (20%) схилялися до перемоги Росії. Навіть у найоптимістичніших опитаних країнах-членах ЄС - Польщі, Швеції та Португалії - менше одного з п'яти (17%) вірили, що Київ зможе перемогти.

Відео дня

Також опитування показало, що в усіх країнах найбільш поширеною думкою, яку поділяють в середньому 37% респондентів, було те, що війна закінчиться "компромісним врегулюванням". І деякі країни були більш зацікавлені у такому результаті, ніж інші.

У Швеції (50%), Португалії (48%) і Польщі (47%) респонденти частіше говорили, що Європа повинна допомогти Україні дати відсіч, тоді як в Угорщині (64%), Греції (59%), Італії (52%) і Австрії (49%), вони вважали за краще підштовхнути Київ до прийняття угоди. У Франції, Німеччині, Нідерландах та Іспанії думки розділилися більш рівномірно.

Можливе повернення Трампа до Білого дому було сприйнято багатьма як погана новина: 56% респондентів у 12 опитаних країнах заявили, що будуть розчаровані, якщо його переоберуть.

Єдиним винятком стала Угорщина, де 27% респондентів заявили, що будуть задоволені поверненням Трампа, а 31% - розчаровані.

Якби США припинили військову допомогу Україні за президентства Трампа, 41% європейців заявили, що ЄС повинен або збільшити свою підтримку, або зберегти її на нинішньому рівні, а 33% - воліли б, щоб ЄС наслідував приклад США.

"Щоб обґрунтувати триваючу європейську підтримку України, лідерам ЄС доведеться змінити те, як вони говорять про війну", - зазначив співавтор доповіді Марк Леонард з Європейської Ради з міжнародних відносин (ECFR), який замовив опитування.

Оскільки Європа і США вступають у сезон виборів, прагнення до встановлення миру стане вирішальним полем битви, вважають ініціатори опитування.

Ще один співавтор доповіді Іван Крастєв зазначив, що перемога Росії "не є миром": "Якщо ціна припинення війни перетворить Україну на нейтральну зону, це буде поразкою не тільки Києва, а й Європи, і її безпеки".

Підтримка України - актуальне

Як писав УНІАН, США продовжуватимуть підтримувати Україну, а Росія заплатить за скоєне, запевнила днями віце-президент США Камала Харріс.

Вона зазначила, що у своїй боротьбі Україна досягла надзвичайних результатів та надзвичайного успіху:

"Наша колективна міць є запорукою неуспіху Путіна. У стратегічних інтересах США продовжать підтримку".

Вас також можуть зацікавити новини: