Путін буде намагатися максимально використати Білорусь / фото REUTERS

Поки так званому президенту Білорусі Олександру Лукашенку, проти якого готують переворот емігранти, вдається утриматися від прямої участі у війні з Україною на боці Росії. Про це сказав експерт з міжнародної безпеки фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко в ефірі "1+1" в рамках телемарафону.

Він зазначає, що російський диктатор Володимир Путін буде намагатися максимально використати Білорусь за так званого президента Олександра Лукашенка, який максимально залежний від Кремля для того, щоб створювати певну напругу вздовж усього північного кордону України і відповідно відтягувати наші сили, ресурси на цей напрямок і не давати нам максимально концентрувати потужності на південному чи на східному напрямках. При цьому додав, що путінський режим за певних умов і обставин все-таки намагатиметься втягнути Білорусь у свої агресивні авантюри.

"Те, що зараз таких умов і обставин немає, не означає, що їх не може бути в принципі і що вони не можуть настати в майбутньому", - сказав експерт. 

Жовтенко зазначає, що з часу повномасшабного вторгнення Росії на територію України, тобто з 24 лютого 2022 року, Лукашенко "постійно знаходився у воєнно-політичному шпагаті, бо російський диктатор намагався його від самого початку втягнути в цю повномасштабну війну проти України".

"Але він ( йдеться про Лукашенка – УНІАН) демонстрував чудеса політичної еквілібристики і всіма правдами і неправдами намагався "відпетляти" від всієї цієї історії. Один з головних  аргументів, які використовує офіційний Мінськ на противагу закликам з Москви, щоб більш активно брати участь у війні проти України, Лукашенко постійно відповідав, що наш головний противник все таки на заході – це НАТО, і поки російська армія воює в Україні, то білоруська армія героїчно боронить російський тил і відповідно стоїть на сторожі того, щоб НАТО не вдарило по російсько-білоруських позиціях. Поки Лукашенко насправді зловив путінську пропаганду за язика і Путіну та його оточенню не було що говорити в цьому контексті", - наголошує експерт.

При він цьому додає, що Росія робить спроби перетворити Білорусь на плацдарм  для створення гібридної загрози і проти України, і проти країн НАТО. Зокрема, зараз періодично звучить версія про те, що на території Білорусі вже або є тактична ядерна зброя РФ, або вона буде там розміщена найближчим часом. Жовтенко зазначає, що це є свідченням того, що Путін поступово повертає Лукашенка в бік протистояння в першу чергу з НАТО і Білорусь може бути використана як ударна сила для того, щоб створювати гібридні загрози на кордонах, зокрема, з Литвою або Польщею.

Експерт вважає, що Росія може використати режим Лукашенка і зробити провокацію по відношенню до НАТО чужими руками - щоб Білорусь приймала удар у відповідь, щоб створити другий фронт. На його думку, Путін хотів би таким чином зупинити підтримку України чи принаймні поставити її на паузу з боку країн НАТО, а також показати, що НАТО не може захистити свої країни.

Ситуація в Білорусі - деталі

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Білорусь втратила свій суверенітет і перебуває в дипломатичній окупації.

В інтерв'ю італійському телеканалу Rai 1 він зазначив, що Путін повністю керує і силовим блоком, і військами на території Білорусі. Зеленський сказав, що доказом цього є напад російської армії та ракетній удари з території Білорусі на початку повномасштбного вторгнення.

Вас також можуть зацікавити новини: