Главою коаліційного уряду стане колишній прем'єр-міністр Дональд Туск / фото УНІАН

Три найбільші опозиційні партії Польщі у вівторок заявили, що готові створити коаліцію, яка замінить діючу партію "Право і справедливість" (ПіС), і попросили президента Анджея Дуду дозволити їм сформувати уряд.

"Сьогодні разом з лідерами демократичних партій ми підтвердили нашу готовність до повної співпраці і формування нової більшості в майбутньому парламенті", - сказав Дональд Туск, лідер "Громадянської коаліції", найбільшої опозиційної партії, і колишній прем'єр-міністр Польщі, писати POLITICO.

Його група разом з правоцентристськими партіями "Третій шлях" і "Ліві" має 248 місць у нижній палаті парламенту, що складається з 460 членів.

Відео дня

Дуда сказав, що президенти традиційно обирають найбільшу партію, яка першою спробує сформувати новий уряд. Зустріч опозиції у вівторок - це спроба обійти цю ситуацію, підкресливши, що тільки у них є голоси, необхідні для управління країною.

Якщо Дуда дозволить ПіС зробити першу спробу, коаліція, очолювана опозицією, зможе прийти до влади тільки в середині грудня. Пізніше у вівторок президент розпочне зустрічі з політичними партіями.

"Ми складаємо більшість у парламенті", - сказав Туск. "Володіючи цією інформацією, я зможу сьогодні, мої колеги завтра піти до президента Дуди і заспокоїти президента, і полегшити його завдання, я думаю, з точки зору наступних конституційних кроків. Ми готові сформувати уряд".

Інші лідери також підкреслили, що вони хочуть, щоб Дуда діяв швидко, і що вони твердо підтримують Туска як нового лідера уряду.

"Ми закликаємо президента Дуду не втрачати ні секунди нашого часу", - сказав Шимон Холовня, лідер "Польщі 2050", однієї з двох партій, що становлять "Третій шлях".

Перша зустріч Дуди у вівторок вдень відбудеться з прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким від імені партії "Право і справедливість", після чого піде зустріч з Туском. Менші партії зустрінуться з президентом у середу.

Дуда, вірний союзник ПіС, уникає уточнення того, кого він висуне на посаду наступного прем'єр-міністра. Лідери опозиції також закликали Дуду скликати перше засідання нового парламенту "якомога швидше".

Згідно з конституцією Польщі, у президента є 30 днів після виборів на скликання нового парламенту. Після цього у глави держави є 14 днів, щоб висунути кандидата в прем'єр-міністри, у якого, в свою чергу, є ще 14 днів, щоб представити свій кабінет парламенту для вотуму довіри. Це може дати ПіС майже два місяці, перш ніж парламент візьме на себе процес формування уряду.

"Містер президент, дозвольте вам сказати: маневрування закінчено. У парламенті є більшість, яка сформує уряд", - заявив лідер лівих Влодзімеж Чарзастий.

Марцін Пшидач, президентський міністр, заявив засобам масової інформації, що заява лідерів опозиції "є певним індикатором майбутнього парламентської головоломки", але підкреслив, що це необхідно буде перевірити шляхом голосування, як тільки новий парламент почне сесію.

Він додав, що згідно з польською Конституцією "тут не може бути й мови про будь-яке призначення на основі закликів, очікувань від того чи іншого політичного варіанту. Прем'єр-міністра призначає президент".

Вибори в Польщі-подробиці

На виборах 15 жовтня ПіС стала найбільшою партією, отримавши 194 місця, але навряд чи вона зможе знайти партнерів, які могли б привести її до необхідної парламентської більшості в 231 місце.

На другому місці опинилася опозиційна "Громадянська коаліція" - 30,70%. За нею йдуть: "Третій шлях" - 14,40%; "Лівиця" - 8,61%; крайня права і антиукраїнська "Конфедерація" - 7,16%.

Вас також можуть зацікавити новини: