Політолог поділився своєю думкою щодо політики на Донбасі / фото facebook.com/pressjfo.news

Керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко вважає, що Україні потрібно припинити блокаду Окремих районів Донецької та Луганської областей, розвивати інфраструктуру сходу нашої країни, оскільки деградація Донбасу обернеться серйозними проблемами.

На захопленій частині Донбасу вже розгортається екологічна катастрофа через те, що піднімаються радіоактивні води в Єнакієвому, які підуть в басейн Сіверського Дінця, і рахунок йде на пару років, розповів експерт під час чату на «Главреді».

Читайте такожЕксперт сказавши, на яких підставах Україні повинні повернутися Крим і Донбас

Відео дня

За словами співрозмовника, не варто чекати, а необхідно кардинально вирішувати питання інфраструктури, покращувати її, аби люди і товари могли їздити, щоб регіон не відчував себе відключеним від України.

"Адже сьогодні в Маріуполь ви добираєтеся довше, ніж, припустимо, в Краків: в Маріуполь на поїзді ви їдете майже добу, 18-20 годин, а до Кракова — 9,5 годин. В Маріуполь літаки не літають, дороги жахливі, залізна дорога погана...", — зазначив аналітик.

Романенко вважає, що, насамперед, потрібно розблокувати економічний обмін з ОРДЛО, бо, по-перше, це вигідно українській державі, оскільки туди ввозиться багато продукції з нашої території, по-друге, це дозволяє зберегти зв'язки, по-третє, це дозволяє викачувати звідти робочу силу.

"Ми повинні перекидати витрати на Росію, а вигоди — на себе. Росія зараз саме так і діє — вона намагається максимізувати наші витрати. Блокада ОРДЛО призвела до того, що ми вдарили самі по собі. Наші втрати сягали до 1-1,5 мільярдів доларів в рік. Тому нам потрібно розблокувати торгівлю з ОРДЛО", — додав експерт.

Аналітик вважає, що владі України потрібно облаштувати лінію дотику, створити нормальні переходи, щоб люди не мучилися і швидко проїжджали.

"Так, нехай це виглядає як державний кордон, але наше завдання полягає в тому, щоб люди нормально потрапляли сюди, і ми б отримували від них те, що хочемо (робочі руки, комунікацію, розуміння того, що там відбувається, щоб вони також купували на нашій території товари). До цього треба прагнути", — заявив він.

"Крім того, ми повинні облаштувати нашу територію, з нашої сторони. Повинна з'явитися багатосмугова рокадна дорога, щоб можна було з північних регіонів Донецької та Луганської областей довозити товари в азовські порти. Бо сьогодні з цим купа проблем...", — сказав співрозмовник.

"Потрібно побудувати кілька залізничних гілок, зокрема, з Маріуполя до чорноморських портів, з Покровська на Маріуполь і дотягнути до Волновахи. Потрібно побудувати нові автобани. Це все — великі інфраструктурні проекти, які дозволять завантажити нашу економіку і які не вимагають якогось фінансування ззовні", — додав Романенко.

"Це можна зробити, спираючись на внутрішні ресурси. Або, наприклад, робити обмежену емісію, брати облігації внутрішні позики і таким чином вливати гроші в економіку...", — зазначив аналітик.

Також експерт вважає, що має бути сформований спеціальний фонд донорів, які б дозволили компенсувати ті втрати, яких зазнала Україна у зв'язку з поверненням ОРДЛО.

"Адже якщо Путін завтра просто віддасть Україні ОРДЛО, то у нас одразу з'явиться дірка, щонайменше в 5 мільярдів доларів, яка нас може просто перекинути. В Україні немає таких ресурсів — їй треба ще повернути борги, а це десятки мільярдів доларів, які потрібно виплатити протягом наступних років. Тому потрібна допомога донорів", — заявив співрозмовник.

"Україна повинна чітко сказати, який потрібен фонд, скільки мільярдів доларів. Не 1-2 мільярди доларів, як нам кажуть, це взагалі ні про що! Там повинні бути солідні гроші. Крім того, повинна бути чітка програма, що будемо робити з Донбасом", — сказав він.

Романенко впевнений, що «відновлювати стару індустрію в цьому регіоні немає жодного сенсу — це старий уклад, який руйнується на наших очах по всьому світу, а ми почнемо відновлювати те, що будували в 40-50 роки, це — абсурд».