В Австрії заявили, що транзит зброї для України не порушує їх нейтралітет

Країна зобов'язана виконувати відповідне рішення ЄС.

Австрія не постачає зброю Україні, однак не перешкоджає її транзиту через свою територію.

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг в інтерв'ю телеканалу ORF сказав, що це не порушує їх нейтралітет, пише Укрінформ. За його словами, транзит матеріалів військового призначення передбачений спільним рішенням ЄС, Австрія зобов'язана його виконувати.

"Існує рішення спільної зовнішньої і політики безпеки, яке не тільки дозволяє ці перевезення в Україну. Це означає, що ми пов'язані цим рішенням. І з моменту підписання Амстердамського договору, і з моменту реформи федеральної Конституції майже 20 років тому, ці заходи в рамках ЄС підпадають під дію нейтралітету. Це означає, що немає ніякого протиріччя", - пояснив.

Позиція Австрії у війні

Минулого літа стало відомо, що Угорщина та Австрія - єдині країни Європейського Союзу, які відмовилися передати Україні зброю для захисту від російського вторгнення.

У січні вони підтвердили це рішення, сказавши, що хочуть запобігти "подальшій ескалації". При цьому вони пообіцяли продовжувати надавати гуманітарну допомогу біженцям з України.

Нагадаємо, що на початку повномасштабної війни австрійський канцлер Карл Нехаммер приїжджав до Москви на зустріч з Путіним. Після цього він сказав, що налаштований песимістично - за його словами, російський диктатор "перейшов до військової логіки".

У лютому президент Володимир Зеленський заявив, що Австрія надала Україні допомогу в обсязі майже 200 мільйонів євро. 

Вас також можуть зацікавити новини: