У ЄС зробили заяву щодо подій в Білорусі / фото REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявляє, що підтримка всебічного національного діалогу в Білорусі не є вручанням у внутрішні справи цієї країни.

Про це Боррель сказав перед початком засідання Ради Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Брюсселі. Трансляція брифінгу відбувалася на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

"Щодо Білорусі, ми повинні висловити жаль, що ситуація продовжує погіршуватися з продовженням репресій проти мирних протестувальників", - сказав Боррель.

При цьому він заявив, що сьогодні Рада ЄС обговорить шляхи підтримки білоруського народу та перегляду відносин Євросоюзу з білоруським урядом відповідно до ситуації, коли ЄС не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі.

Боррель зазначив, що перед зустріччю Ради ЄС відбулася зустріч з лідером білоруської опозиції Світланою Тихановською.

"Вона представила інформацію про події у Білорусі. Ми дуже вражені мужністю і затятістю білоруського народу, особливо білоруських жінок, які продемонстрували справжній дух лідерства", - сказав Боррель.

Він зазначив, що ЄС підтримає всебічний національний діалог у Білорусі щодо прав білоруського народу на вільні і справедливі вибори.

"І це не має розглядатися як втручання у внутрішні справи, тому що демократія і права людини є сутністю ідентичності Європейського Союзу", - наголосив Боррель.

Раніше Лукашенко скаржився на втручання у внутрішні справи Білорусі, в тому числі звинувачуючи Україну.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів