Жозеп Боррель заявив про невизнання Лукашенка легітимним президентом / REUTERS

Глава зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель, виступаючи на сесії Європарламенту у вівторок, обмовився і назвав Олександра Лукашенка «нелегітимним президентом України».

Читайте такожРосія визнала Лукашенка єдиним законним президентом Білорусі

«Ми вважаємо вибори в Білорусі сфальсифікованими, тому розглядаємо Лукашенка нелегітимним президентом України", - заявив він. Після сміху в залі Боррель поправився: "звичайно, Білорусі, про що я тільки думав", передає tut.by.

Відео дня

Жозеп Боррель також відзначив численні довільні затримання після виборів, жорсткі дії щодо протестувальників та поінформував депутатів про затримання всіх членів президії Координаційної ради, за винятком Світлани Алексієвич.

За його словами, ЄС бачить вихід з кризи в організації політичного діалогу між владою і суспільством. Початку такого діалогу могла б сприяти спостережна місія ОБСЄ.

"Однак ми не змогли зв'язатися з білоруською владою ні на жодному рівні», — додав він.

Боррель також зазначив, що завершується робота над санкціями щодо білоруських чиновників. За словами Борреля, вони будуть введені найближчим часом. Він розраховує на їх узгодження до 24-25 вересня на надзвичайному засіданні Європейської Ради.

Глава європейської дипломатії повідомив, що ЄС поставив на перегляд відносини з Білоруссю. Визначено сфери, в яких контакти можуть бути припинені або скорочені.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів