Путін порівняв себе з російським царем / фото REUTERS

Спроби російського диктатора Путіна виступити в ролі історика й порівняти себе з царем Петром I виглядають дуже смішно.

Таку думку висловив "Обозревателю" головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький.

"Все це дуже смішно. Путін говорить про те, що вони нічого не завойовували, а тільки повертали те, що їм належить. Можливо, це буде сприйнято його юними слухачами, тим більше, що вони не вивчали справжньої історії Росії", - говорить він.

Відео дня

За словами Кульчицького, диктатор хоче бути схожим на Сталіна, Івана Грозного і Катерину II. Тобто, на всіх, хто "територіально прирощував Російську імперію".

"Треба сказати, що взагалі всі російські історики, починаючи з Татищева, Соловйова, Ключевського, які писали й публікували багатотомні дослідження, на основі яких потім друкувалися підручники, представляли історію Росії вкраденої з реальної історії України-Русі", - говорить Кульчицький. 

Таким чином, за його словами, створювалася "тисячолітня Росія".

"А насправді Росія була провінцією в Київській державі, яка теж не називалася Київською Руссю, а називалася просто Руссю. І ця Русь з центром у Києві була пов'язана з Європою. І тільки потім з'явився якийсь улус, татарська Золота Орда, яка, по суті, передала своє військо і свої військові традиції московським князям, які почали завойовувати спочатку найближчі князівства. Наприклад, Рязанське, Тверське, а потім поширили завоювання на всю Великоросію, а потім вже і на Білорусь, розділили Польщу, де були українські землі протягом декількох століть, і т. д. 

Тобто історія, що викладається в сучасній Росії, абсолютно не схожа з реальністю. Зрозуміло, що Путіну дуже легко розмовляти на цю тему з юними людьми, давати свою власну інтерпретацію російської історії, в центрі якої стоїть він сам, а перед ним Ленін і всі інші", - резюмував історик.

Що раніше сказав Путін

Днями диктатор вирішив переписати історію та інакше трактувати дії Петра I. "Те, що нам доводиться захищати себе, боротися - це очевидні речі. Ось зараз ми були на виставці, присвяченій 350-річчю Петра Першого. Майже нічого не змінилося. Ось Петро Перший Північну війну 21 рік вів. Здавалося б там, воював зі Швецією, чогось відторгав... Нічого не відторгав: він повертав. Так, а як? Так і є", - заявив президент країни-агресора.

"Судячи з усього, на нашу долю теж випало повертати і зміцнювати... і ми, безумовно, досягнемо успіху у вирішенні завдань, які перед нами стоять" - додав Путін.