Кремль приховано поширює дезінформацію в Латинській Америці / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Російський уряд наразі добре фінансує кампанію з дезінформації по всій Латинській Америці. Кремль використовує місцеві ЗМІ та інформаційне середовище, щоб "відмити" через них свою пропаганду, мета якої - підірвати підтримку України та поширити антиамериканські й антинатівські настрої.

Як повідомляє Державний департамент США, кремлівська кампанія з маніпулювання інформацією використовує розвинені контакти зі ЗМІ в Аргентині, Болівії, Чилі, Колумбії, Кубі, Мексиці, Венесуелі, Бразилії, Еквадорі, Панамі, Парагваї, Перу та Уругваї, а також в інших країнах.

Координатори проекту з РФ

Відзначається, що розробку кампанії з маніпулювання інформацією, націленою на Латинську Америку для просування стратегічних інтересів Росії в регіоні, координували російські організації "Агентство соціального проектування" (SDA), "Інститут розвитку Інтернету" і "Структура". Вони діють шляхом відкритого та таємного залучення латиноамериканських ЗМІ та впливових осіб для поширення дезінформації та пропаганди.

Відео дня

"Російські агенти впливу адаптували свої зусилля, щоб все більше приховувати свій слід, "відмиваючи" бажані ними меседжі через велику екосистему російських проксі-сайтів, приватних осіб і організацій, які здаються незалежними джерела новин... Москва створює оригінальні історії або посилює вже існуючий популярний або той, що викликає розбіжності, дискурс... Ця діяльність може включати поширення неправдивого контенту і поширення інформації, яка вважається корисною для зусиль Росії з надання впливу, або ж теорій змови", - відзначають у Держдепі.

Сполучені Штати куратором групи для проведення кампанії з маніпулювання інформацією проти країн Латинської Америки називають Іллю Гамбашидзе - засновника російських організацій "Агентство соціального проектування" і "Структура". Крім Гамбашидзе, в число причетних осіб входять, крім іншого, директор проекту SDA Андрій Перла, генеральний директор "Структури" Микола Тупікін і прокремлівський журналіст Олег Ясинський.

Як працює схема

Щоб створена в РФ пропаганда виглядала органічною для латиноамериканської аудиторії, в одній з країн, імовірно в Чилі, організовано групу редакційних співробітників, що складається з кількох місцевих жителів - журналістів і лідерів громадської думки - різних країн регіону. Вони перевіряють і редагують створений командою в Росії контент для подальшої публікації в місцевих засобах масової інформації.

"По суті, цей процес відмивання інформації призведе до того, що прокремлівський контент, створений в Росії, буде "локалізований" кураторами з Латинської Америки і опублікований в латиноамериканських ЗМІ, щоб виглядати органічно", - відзначають у Держдепі.

Невід'ємною частиною кампанії є участь московських редакторів-лінгвістів, які володіють іспанською мовою. Редактори часто використовують псевдоніми, щоб приховати свою справжню особу і гарантувати, що інформація буде відмита таким чином, щоб вона здавалася цільовій аудиторії органічною.

"Ясинський супроводжує та використовує розгалужену мережу іспано- та португаломовних журналістів та засобів масової інформації для поширення проросійських повідомлень, не ставлячи під загрозу свої зусилля щодо більш природної асиміляції контенту в латиноамериканських ЗМІ на користь SDA та "Структури". Хоча діяльність мережі в основному здійснюється спільно з іспаномовними виданнями Pressenza і El Ciudadano, групі доступна більш широка мережа медіа-ресурсів для подальшого поширення інформації", - говорять у Держдепартаменті.

Відзначається, що теми пропаганди і показники успіху кампаній були розроблені спільно і за вказівкою російської влади, при цьому Гамбашидзе, Перла і Тупікін грали провідну роль в їх розробці.

"Теми операцій в першу чергу зосереджені на спробах переконати латиноамериканську аудиторію в тому, що війна Росії проти України справедлива і що вони можуть об'єднатися з Росією для перемоги над неоколоніалізмом", - зазначають у Держдепі.

Ці теми узгоджуються з більш широкою неправдивою пропагандою Росії про те, що вона нібито є борцем з неоколоніалізацією. Хоча насправді Росія сама займається неоколоніалізмом і неоімперіалізмом у своїй війні проти України і видобутку ресурсів в Африці.

Відзначається, що скоординовані зусилля по розширенню прокремлівської пропаганди і поширенню антиамериканських наративів роблять також російські посольства в Латинській Америці і фінансовані державою засоби масової інформації.

Інші новини

Як повідомляв УНІАН, раніше голова Федерального відомства з охорони конституції Німеччини заявив, що російська пропаганда впливає на зростання екстремізму в країні. Крім того, війна серйозно посилила загрозу російського шпигунства проти Німеччини, і надалі РФ може почати діяти більш агресивно.

Вас також можуть зацікавити новини: