Росія відмовляється віддавати Україні військовополонених / фото t.me/dmytro_lubinetzs

Російська Федерація, яка розпочала війну проти України у лютому 2022 року, наразі використовує військовополонених, щоб дискредитувати Київ.

Про це повідомляє Politico з посиланням на представника координаційного штабу поводження з військовополоненими Петра Яценка. Для прикладу наводиться історія матері двох дітей, 35-річної жительки Чернігова Валентини Ткаченко, яка розповіла про свого чоловіка – бійця Національної гвардії України Сергія. Чоловік потрапив у полон 24 лютого 2022 року – першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Його підрозділ охороняв Чорнобильську АЕС, коли на неї напали росіяни. Він був серед майже 170 військовополонених, яких росіяни забрали з собою під час відступу з Київської області.

Через пів року дружини полонених отримали звістки від них лише одного разу у вигляді короткої записки: "Я живий, все гаразд". За даними ЗМІ, 29 листопада 2023 року Ткаченко раптово зателефонував чоловік, але розмова тривала лише три хвилини.

Відео дня

"Мені не дозволили ставити йому запитання. Як тільки спробувала, він похитав головою і просто сказав: "Ні". Натомість він продовжував говорити: "Валю, йди, ускладни життя Києву. Київ не хоче нас приймати назад". Потім він попросив вибачення та завершив розмову, пообіцявши передзвонити мені, якщо в нього колись з'явиться така можливість", - розповіла українка.

За словами Яценка, сім'ї інших військовополонених отримали аналогічні дзвінки від рідних, яких утримують у полоні окупанти.

"Людина понад рік нічого не чула від родича, а тут вона дзвонить і каже, що жива. Росіяни готові її обміняти, але Україна нібито нічого не робить. Останнім часом ці дзвінки стали масовими. Таким чином ми зрозуміли, що це кампанія, щоб викликати недовіру до влади", - стверджує Яценко.

За його словами, понад 90% українських військових, які повернулися з полону, заявляють, що їх катували.

"Їх позбавляли достатнього харчування та сну. Людей змушують випалювати татуювання чи споживати лише російську пропаганду, не дозволяють спілкуватися із родичами", - каже Яценко.

Він вважає, що родина Ткаченка, як й інші, стали інструментами політичної гри. Спочатку процес обміну полоненими відбувався відносно регулярно, але раптово все припинилося.

"Думаю, росіяни хочуть дискредитувати наш уряд. Люди виснажені, а родичі військовополонених виходять із себе. Вони (РФ – УНІАН) хочуть зробити хаос", — констатує Ткаченко.

Видання також зазначає, що велика кількість військових була взята в полон після облоги Маріуполя. Серед них – 24-річний захисник "Азовсталі" Костянтин Іванов. Його подруга Анастасія Бугера – жителька Харківської області не спілкувалася з ним із березня 2022 року, бо перебувала в окупованому Росією Ізюмі.

"Якось мені вдалося зателефонувати його матері з вуличного туалету нашого сусіда. Вона сказала мені, що він намагався подзвонити мені, але йому це не вдалося. Я так сильно плакала, стоячи у цьому туалеті", - розповіла Бугера.

Туалет був єдиним місцем, звідки вона могла зателефонувати, бо росіяни намагалися заблокувати сигнали мобільного зв'язку. Як відомо, Ізюм звільнили торік.

"Але у нас не було можливості навіть привітатись один з одним. Їм обіцяли, що пробудуть у полоні лише три-чотири місяці. Але Росія брехала", - каже Бугера.

Як зазначає видання, Україні вдалося обміняти лише кілька десятків захисників "Азовсталі", включаючи командирів полку "Азов", але тисячі військовослужбовців, поліцейських та прикордонників залишаються у полоні. За даними асоціації сімей "Азовсталі", Росія не хоче їх обмінювати. При цьому родичі час від часу бачать рідних на відео, знятих, зокрема, у російських судах – виснажених, знеможених українців звинувачують у "воєнних злочинах" РФ, яка сама напала на Україну.

Українські військові у полоні РФ

Нагадаємо, нещодавно родичі оборонців Маріуполя, які вже 20 місяців у полоні, вийшли на акції підтримки. Акції пройшли у Запоріжжі та на Волині. Зокрема, у Луцьку на площу вийшли хлопці із зав'язаними очима та зв'язаними руками - це символізувало умови, в яких перебувають оборонці Маріуполя, у Запоріжжі учасники акції створили залізну ялинку, щоб показати, що це - друге Різдво, яке бранці зустрічають за ґратами у ворога.

У листопаді ISW повідомляв, що у російських в'язницях для українських військовополонених планують транслювати пропагандистські канали та проводити лекції про життя в Росії, щоб розширити бойову потужність і без загальної мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: