РФ може використати "ЛНР" і "ДНР" для розв'язання війни проти України, попередив історик / ілюстративне фото REUTERS

Російська Федерація може використати самопроголошені "ДНР" та "ЛНР" для розв’язання війни з Україною – після імітації провокації РФ здатна надати псевдореспублікам підтримку згідно з договором про взаємодопомогу.

Українську сторону можуть звинуватити у тому, що вона нібито намагається повернути контроль над територією, захопленою бойовиками, розповів російський історик та політолог Андрій Зубов в ефірі каналу "Україна 24".

За його словами, російський президент Володимир Путін визнанням "ЛДНР" нічого не отримає ні економічно, ні політично. 

Відео дня

"…сама промова Путіна дихала ненавистю до української держави, не до народу... саме до держави, яка наважується не підкорятися йому, а вибудовувати свою власну політику на зближення із Заходом, на включення в НАТО, в Євросоюз, ось це йому ненависне буквально до тряски. Тож, чи реалізував він свій план, визнавши "ЛДНР"? Ні… не здійснив… і нічого він не отримає ні політично, ні економічно…", – сказав співбесідник.

Експерт побоюється, що визнання Путіним "ДНР" і "ЛНР" є лише кроком до добре продуманого сценарію.

"…Цей сценарій передбачає таке – "республіки" нові, визнані Кремлем, укладають, із ним вони вже уклали, договір про взаємодопомогу, російські війська входять у ці "республіки", вони вже увійшли. Після цього робиться імітація провокації, що українська армія… намагається повернути… контроль над територією, яка оголосила свою незалежність…", – зазначив історик.

Політолог підкреслив, що "після цього Росія може навіть відверто оголосити Україні війну, бо вона пов'язана із цими "республіками" договором про взаємодопомогу".

Раніше колишній посол України в США Валерій Чалий сказав, що Володимир Путін, підписавши указ, в якому йдеться про введення військ Росії на захоплену частину сходу української держави, оголосив війну нашій країні.

Агресія РФ проти України та загроза вторгнення – це потрібно знати

Нагадаємо, в середині лютого на частині Донбасу бойовики загострили конфлікт – обстрілювали населені пункти з тяжкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями, і звинувачували у провокаціях українську сторону.

Після цього у "ЛДНР" оголосили масову евакуацію населення в Росію і "мобілізацію".

Очільник РФ 21 лютого під час телезвернення заявив, що його країна вирішила визнати незалежність "ЛНР" і "ДНР", і підписав відповідні укази. В одному з пунктів йшла мова про те, що у квазіреспубліки з "миротворчою" місією зайдуть російські війська.

Вже 22 лютого російська Держдума одноголосно проголосувала за ратифікацію угод про дружбу, співпрацю й взаємодопомогу з так званими "ДНР" і "ЛНР".

В документах, зокрема, йдеться про спільний "захист прав етнічних меншин" і "оборону кордонів".

Київ не раз стверджував, що конфлікт на Донбасі має бути розв'язаний лише мирним шляхом.

Варто зазначити, що Росія ще восени 2021 року загострила ситуацію на кордоні з Україною – стягнула багато військовослужбовців та техніки. В нашій державі та на заході попереджали про загрозу вторгнення.

У середині грудня 2021-го РФ оприлюднила проект договору з США про "гарантії безпеки", в якому, зокрема, пропонувала відмовити від прийняття України до лав НАТО.

17 лютого 2022 стало відомо, що Штати відмовилися від пропозиції Росії, а Москва відповіла на це погрозою піти на "заходи військово-технічного характеру".

Вас також можуть зацікавити новини: