Володимир Путін оголосив Україні війну, вважає дипломат / фото REUTERS

Президент Російської Федерації Володимир Путін, підписавши указ, в якому йдеться про введення військ на захоплену частину Донбасу, оголосив Україні війну.

Хороша новина полягає в тому, що все стало явним, розповів колишній посол української держави в США Валерій Чалий в ефірі каналу "Україна 24".

"Росія прийняла рішення ввести в Україну війська. Це указ Путіна, і в указі значиться, що це будуть "миротворчі сили" Росії, але тільки Росії… це – оголошення війни. І, в принципі, хороша новина в тому, що все стало явним…", – зазначив співбесідник.

Нагадаємо, 21 лютого Володимир Путін під час телезвернення заявив, що Росія вирішила визнати незалежність "ЛДНР", і підписав відповідні укази.

Пізніше документи, в яких йшлося про визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР", були опубліковані. В одному з пунктів йшлося, що РФ введе на частину Донбасу військових нібито з "миротворчою місією".

Україна зажадала терміново скликати засідання Радбезу ООН.

Після цього український президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона вважає останні дії Росії порушенням свого суверенітету. Очільник держави підкреслив, що у світі продовжать визнавати Україну в її колишніх кордонах.

Під час засідання Радбезу ООН низка країн засудили визнання Росією "ЛДНР". Постпред США при Організації Лінда Томас-Грінфілд сказала, що Путін "розірвав на шматки Мінські угоди" щодо Донбасу. За її словами, розміщення на Донбасі російських "миротворців" є нонсенсом.

Агресія Росії проти України та загроза вторгнення – коротка довідка УНІАН

Росія у 2014 році захопила український Крим, а потім підтримала бойовиків, які на частині сходу України створили самопроголошені "ДНР" та "ЛНР". На частину Донбасу вдерлися російські війська. 

Для розв'язання конфлікту на Донбасі були підписані Мінські домовленості. Росія не визнає себе стороною конфлікту й стверджує, що протистояння "внутрішньоукраїнське".

Восени 2021 року РФ загострила ситуацію на українському кордоні – стягнула багато військовослужбовців і техніки, в Україні та на Заході не раз говорили, що можливе вторгнення.

У середині лютого цього року на Донбасі загострилася ситуація, бойовики обстрілювали населені пункти, а звинувачували в озброєних провокаціях українську сторону. Потім у "ЛДНР" було оголошено масову евакуацію населення до Росії та "мобілізацію".

Вас також можуть зацікавити новини: