Міністерство закордонних справ Швейцарії заявило, що їхній нейтралітет є "постійним" / фото ua.depositphotos.com

Майбутній Саміт миру щодо війни в Україні показує, як економічні інтереси та інтереси в питаннях безпеки нейтральної Швейцарії все більше збігаються з інтересами Західної Європи щодо Росії, пише Reuters.

На думку західних дипломатів і швейцарських експертів із зовнішньої політики, замість того, щоб покласти край війні, Саміт працюватиме над пом'якшенням ризиків, пов'язаних із вторгненням Росії в Україну.

"Йтиметься про зміцнення України, а не про наведення мостів для негайного миру", - заявив колишній посол Швейцарії в Австралії, Сінгапурі та Кувейті Деніел Вокер.

Відео дня

Відповідаючи на запит, Міністерство закордонних справ Швейцарії заявило, що їхній нейтралітет є "постійним" і не буде змінений Самітом.

"Але бути нейтральним не означає бути байдужим. Швейцарія рішуче засуджує агресію Росії проти України. За межами військової сфери право на нейтралітет не заважає солідарності та підтримці України", - додали в МЗС.

Також у Швейцарії заявили, що Саміт, який має прокласти шлях до "майбутнього мирного процесу", зосередиться на питаннях глобального значення, таких як ядерна безпека, свобода судноплавства, продовольча безпека та гуманітарні питання.

Крім того, у швейцарському МЗС вважають, що Росія має бути залучена до цього процесу, однак, Москва сама неодноразово заявляла, що не зацікавлена в участі.

Саміт миру у Швейцарії - що повідомлялося

Нагадаємо, Саміт миру заплановано на 15-16 червня. Він організований з ініціативи української сторони і пройде у Швейцарії. На нього запросять представників понад 100 країн.

Відомо, що Росію не запросили на Саміт миру. У МЗС України зазначали, що є два способи, якими росіян можна змусити сумлінно діяти - домогтися успіхів на полі бою або створити коаліцію країн, що поділяють одні й ті самі принципи і підходи.

Вас також можуть зацікавити новини: