В Україні триває розв'язана Росією війна / фото УНІАН

Швейцарія планує провести саміт щодо "формули миру" в Україні в середині червня, повідомляє Bloomberg із посиланням на ознайомлені джерела.

Передбачається, що участь у саміті візьмуть від 80 до 100 країн. Попередньо він може відбутися 16-17 червня.

Зазначається, що ключове питання розбіжностей полягає в тому, чи братиме участь Китай у переговорах про мир в Україні. І це, за словами джерел, має вирішальне значення для Швейцарії, щоб зробити ініціативу такою, що заслуговує на довіру.

Відео дня

"Союзники України вважають присутність Китаю важливою для успіху зустрічі з огляду на вплив, який, за їхніми словами, Пекін чинить на Москву", - йдеться в публікації.

Представник МЗС Швейцарії повідомив, що дата і місце проведення конференції поки не визначені: "Крім перспектив України, Росії та Європи, важливо також прислухатися до Глобального Півдня, який зіграє ключову роль у кінцевому включенні Росії в цей процес. Ось чому ми перебуваємо в тісному контакті з Китаєм, Індією, Бразилією, Південною Африкою і Саудівською Аравією".

Зазначається, що досі Пекін був присутній тільки на одній зустрічі радників з національної безпеки, метою якої було закласти основу для цього саміту.

Також вказується, що кілька країн наполягають на участі Росії, але Київ спочатку хоче досягти широкої угоди щодо ключових принципів "формули миру", перш ніж взаємодіяти з Москвою.

Саміт щодо "формули миру" - що повідомлялося про участь Росії

Нагадаємо, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявляв, що на саміт у Швейцарії, який стосуватиметься "формули миру", планується запросити понад 160 країн. Він не виключав участі Росії у другому такому саміті.

"Після першої зустрічі ми беремо певний час для того, щоб підготувати спільний план відповідальних країн світу, який передбачатиме відновлення... А також подолання криз, які створила ця війна... Коли цей план буде створено без якихось посередників десь під столом, а відкрито і за участю всіх країн, які з нами пройдуть цей шлях, - на другому саміті може бути така ситуація, що ми запросимо представників Російської Федерації".

Вас також можуть зацікавити новини: