Сенат може заблокувати пакет допомоги Україні та Ізраїлю, запропонований Байденом / фото ua.depositphotos.com

Запит президента США Джо Байдена на 106 мільярдів доларів у сфері національної безпеки, який об'єднує допомогу Україні та Ізраїлю, викликав великі розбіжності в Сенаті - представники Республіканської партії погрожують заблокувати цю пропозицію або різко змінити її.

Як пише Politico, комітет Сенату з асигнувань проведе слухання за запитом Байдена через тиждень, проте навіть деякі прихильники підтримки України та Ізраїлю серед республіканців налаштовані нехарактерно песимістично після першого обговорення законопроекту в партії.

Республіканці розділилися в думках щодо того, чи слід об'єднувати допомогу Ізраїлю і Україні, при цьому багато хто з них також наполягає на великих змінах в прикордонній політиці.

Відео дня

Так, деякі республіканці хочуть, щоб Сенат окремо розглянув питання про надання допомоги Ізраїлю. Як заявив сенатор-республіканець Марко Рубіо,"Ізраїльський компонент користується майже повною підтримкою, і ми можемо прийняти його дуже швидко".

З іншого боку, високопоставлений член Сенату з питань збройних сил Роджер Вікер визнав "розкол" з цього питання, але передбачив, що "тверда більшість у Палаті представників і Сенаті" може підтримати цю концепцію.

Як пише The Wall street Journal, пропозиція адміністрації Байдена включає, серед інших запитів, близько 61 мільярда доларів для України, ще 14 мільярдів доларів для Ізраїлю на потреби безпеки і близько 9 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу. Вона також включає близько 2 мільярдів доларів на допомогу в безпеці в Індо-Тихоокеанському регіоні та 14 мільярдів доларів для кордону.

Республіканці вимагають значно змінити представлений пакет

Видання зазначає, що в той же час деякі республіканці воліли б фінансувати озброєння для України замість гуманітарної допомоги або прямої економічної допомоги українському уряду.

Сенатор-республіканець Том Коттон назвав пропозицію адміністрації "мертвою після прибуття". Він сказав, що республіканці в Сенаті візьмуть на себе ініціативу з розробки альтернативного законопроекту про фінансування, одночасно виклавши деякі з головних претензій.

"Ми не будемо витрачати, наприклад, 3,5 мільярда доларів на задоволення "потенційних потреб жителів Гази", - сказав він, оскільки гроші можуть потрапити в руки ХАМАС. Він також сказав, що не буде виділяти 11,8 мільярда доларів на фінансування власних невійськових витрат українського уряду, а також 4,7 мільярда доларів на житло, транспорт і послуги для затриманих іммігрантів в США.

Законопроект потребуватиме двопартійної підтримки, щоб отримати 60 голосів, необхідних для просування в підконтрольному демократам сенаті, а це означає, що принаймні дев'ять республіканців повинні будуть його підтримати. Будь-яке законодавство також повинно пройти через Палату представників, де республіканці мають незначну більшість.

Допомога Україні від США - що відомо

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден подасть в Конгрес додатковий запит на допомогу Ізраїлю та Україні у розмірі приблизно 100 мільярдів доларів. Також ці кошти включатимуть фінансування охорони американського кордону та допомоги країнам Індо-Тихоокеанського регіону, зокрема Тайваню.

Як писав Bloomberg, ця сума покриватиме весь фінансовий рік, тоді як попередній запит Білого дому, який передбачав допомогу Україні на 24 млрд доларів, покривав лише три місяці. Водночас сам обсяг запиту, ймовірно, зустріне опір у Палаті представників.

Вас також можуть зацікавити новини: