Результати звіту перевернуть нинішню стратегію національної безпеки США / колаж УНІАН, фото pixabay.com, ua.depositphotos.com

Сполучені Штати повинні підготуватися до можливих одночасних війни з Китаєм та Росією, розширюючи свої звичайні збройні сили, зміцнюючи альянси і розширюючи свою програму модернізації ядерної зброї, заявила в четвер призначена Конгресом двопартійна комісія.

Доповідь комісії зі стратегічної політики з'явилася на тлі напруженості у відносинах з Китаєм через Тайвань та інші питання, а також загострення непорозумінь з Росією через її вторгнення в Україну, пише Reuters.

Високопоставлений чиновник, який брав участь у доповіді, відмовився повідомити, чи свідчать брифінги розвідки про будь-яке співробітництво Китаю і Росії в області ядерної зброї.

Відео дня

"Ми стурбовані... Між ними може бути якась остаточна координація, яка приведе нас до цієї конструкції двох воєн", - сказав чиновник на умовах анонімності.

Результати перевернуть нинішню стратегію національної безпеки США, яка закликає до перемоги в одному конфлікті і стримування іншого, і потребуватимуть величезного збільшення витрат на оборону при невизначеній підтримці Конгресу.

Доповідь контрастує з позицією президента США Джо Байдена про те, що нинішнього ядерного арсеналу США достатньо для стримування об'єднаних сил Росії та Китаю.

"Сполучені Штати і їх союзники повинні бути готові стримати і перемогти обох супротивників одночасно", - заявила комісія зі стратегічної політики. "Міжнародний порядок, очолюваний США, і цінності, які він відстоює, знаходяться під загрозою з боку авторитарних режимів Китаю і Росії".

У 2022 році Конгрес створив групу з шести демократів та шести республіканців для оцінки загроз США та рекомендацій щодо змін у звичайних та ядерних силах США.

Китайська і російська загрози стануть гострими в 2027-2035 роках, тому "рішення необхідно приймати зараз, щоб нація була готова", йдеться в 145-сторінковій доповіді.

У доповіді говориться, що 30-річна програма модернізації ядерної зброї США, яка почалася в 2010 році і оцінювалася в 2017 році в 400 мільярдів доларів до 2046 року, повинна бути повністю профінансована для модернізації всіх боєголовок, систем доставки та інфраструктури.

США також повинні продовжити термін служби підводних човнів з балістичними ракетами та розмістити більше тактичної ядерної зброї в Азії та Європі.

Відносини США та Китаю - деталі

Міністр оборони Китаю Лі Шанфу уникнув переговорів з американським колегою Ллойдом Остіном на саміті з безпеки в Сінгапурі, але під час виступу сказав, що його країна націлена на діалог з США.

Китай активно готується до війни з США, про що свідчать зокрема дані американської розвідки. Про це заявив Джон Болтон, колишній радник попереднього президента США Дональда Трампа.

Вас також можуть зацікавити новини: