Ізраїль висунув умови для гуманітарних пауз у боях в Газі / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні державний секретар США Ентоні Блінкен втретє за місяць прибув до Ізраїлю з метою підштовхнути ізраїльську владу до паузи в атаках по контрольованій палестинським угрупованням ХАМАС Газі. 

Як пише Times of Israel, на брифінгу Блінкен прямо зазначив, що озвучив бажання Вашингтона бачити гуманітарні паузи в боях у Газі. Ці паузи, наголосив держсекретар, могли б дозволити надати допомогу, забезпечити звільнення заручників і завадити використанню бойовиками тимчасового припинення вогню на свою користь.

Під час зустрічі з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом у Тель-Авіві Блінкен сказав, що США "рішуче підтримують тезу, що Ізраїль має не тільки право, але й обов’язок захищати себе", але наголосив, що "важливо, як Ізраїль це робить".  

Відео дня

"І дуже важливо, щоб, коли йдеться про захист цивільних осіб, які потрапили під перехресний вогонь ХАМАСу, було зроблено все, щоб захистити їх і надати допомогу тим, хто так відчайдушно її потребує, але жодним чином не був відповідальний за те, що сталося 7 жовтня. Тож ми працюємо над усім цим разом", – сказаві він.

Блінкен зауважив, що йому однаково боляче спостерігати за тим, як війна вплинула на ізраїльських та палестинських дітей. "Коли я бачу їх, коли я дивлюся в їхні очі з екрану телевізора, я бачу своїх власних дітей. Як можна інакше?", – сказав Блінкен. Герцог своєю чергою подякував Блінкену за його "моральну ясність". 

Держсекретар водночас зазначив, що ХАМАС не піклується про палестинців і використовує їх як живий щит, розміщуючи свою інфраструктуру та бійців у житлових будинках, школах, мечетях, лікарнях. Блінкен стверджує, що обговорював з ізраїльськими посадовцями кроки, які слід вжити для боротьби в цих умовах.

Реакція Ізраїлю на пропозицію паузи у боях в Газі

Як пише CNN з посиланням на джерела, чиновники донесли до Блінкена, що Ізраїль не погодиться на паузу у бойових діях без звільнення близько 200 заручників, яких бойовики захопили після атаки 7 жовтня. 

Зокрема, міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант попередив, що Ізраїль не погодиться на паузу у бойових діях, якщо вона не включає звільнення заручників. Ізраїльські офіційні особи також висловили розчарування з приводу того, що ХАМАС звільняє тільки одного або двох заручників одночасно.

Під час зустрічі президент Ізраїлю Ісаак Герцог і Блінкен наголошували, що вони "кожну мить думають про заручників, серед яких багато ізраїльтян, американців та інших іноземних громадян".

"Ми сповнені рішучості зробити все можливе, щоб безпечно повернути їх назад, щоб вони були зі своїми родинами та близькими", – сказав Блінкен.

Ситуація в Газі - це треба знати 

7 жовтня терористичне угруповання ХАМАС, що контролює частину палестинської території – сектор Гази – завдало масованої атаки по Ізраїлю. Бойовики вторглися на ізраїльську територію та взяли близько 200 заручників. 

Після зачистки своєї території від бойовиків Ізраїль оголосив своєю метою повну ліквідацію ХАМАС. Удари по сектору Гази було посилено. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) перейшла до наземної операції в Газі. 

Деякі з атак Ізраїлю призвели до значних жертв серед цивільного населення в секторі Гази. Зокрема, Ізраїль завдав серію ударів по великому табору біженців в Джабалії, стверджуючи, що там було розташованого  базу Центрального батальйону ХАМАС.

ООН та низка країн, зокрема, арабські країни, різко критикують кампанію Ізраїлю, деякі відкликали своїх послів.

Президент США Джо Байден і його команда також надсилають прямі попередження Ізраїлю про те, що страждання цивільного населення в Газі послаблять громадську підтримку війни проти ХАМАС. Радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван наголошував, що США "не схвалююють вбивства невинних людей, будь то палестинці, ізраїльтяни або інші люди".

Вас також можуть зацікавити новини: