США змінюють свого представника в Афганістані \ фото REUTERS

Спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад повідомив про намір покинути свій пост.

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Халілзад залишить займану посаду. Новим спецпредставником по Афганістану буде призначений Томас Уест, який був заступником Халілзада.

"Спецпредставник по Афганістану Залмай Халілзад залишає свій пост, і я висловлюю свою вдячність за його десятиліття роботи на американський народ... Я дякую послу Халілзаду і вітаю спецпредставника Уеста на його посаді", - говориться у заяві Блінкена на сайті Держдепартаменту США.

Відео дня

Читайте такожНімеччина і Туреччина висловили готовність до спільних переговорів з "Талібаном"

Томас Уест буде керувати дипломатичними зусиллями, консультувати секретаря і помічника секретаря в Бюро у справах Південної і Центральної Азії і тісно координувати свої дії з США.

Залмай Халілзад був спецпредставником США по Афганістану з вересня 2018 року, в 2004-2005 роках він був послом у цій країні. 

Томас Уест обіймав посаду заступника спецпредставника з січня 2021 року. З 2012 по 2015 роки він був радником віце-президента США, яким тоді був нинішній президент США Джо Байден, по Південній Азії. 

Захоплення влади в Афганістані талібами

Таліби захопили Кабул і оголосили про контроль над усією територією Афганістану 15 серпня. Колишній президент країни Ашраф Гані покинув Афганістан того ж дня.

30 серпня США вивели війська з країни, після чого "Талібан" оголосив про повну незалежність Афганістану.

В ході виведення американських військ і евакуації мирних громадян загинули 13 американських військовослужбовців в результаті підриву смертника біля аеропорту Кабула.

30 вересня начальник Генштабу США Марк Міллі назвав причини поразки американської армії в Афганістані. Міллі висловив думку, що США ухвалили серію невірних стратегічних рішень, які в сукупності призвели до невдачі всієї військової операції в Афганістані.