30 серпня США остаточно вивели свої війська з Афганістану \ фото REUTERS

США програли війну в Афганістані, незважаючи на те що виконали частину завдань.

Про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США Марк Міллі. Він зазначив, що це сталося через рішення, прийняті чотирма попередніми адміністраціями. Міллі висловив думку, що США прийняли серію невірних стратегічних рішень, які в сукупності призвели до невдачі всієї військової операції в Афганістані.

"Ми її програли не в останні 20 днів і навіть не в останні 20 місяців. Кумулятивний ефект від ряду стратегічних рішень, прийнятих давним-давно", - сказав Міллі.

Відео дня

Серед прикладів він навів рішення США перенести фокус і ресурси з Афганістану на Ірак, а також неефективне ведення справ з Пакистаном, де протягом всієї війни ключові противники США знаходили притулок.

Читайте такожТаліби вивісили на міських вулицях трупи вбитих людей (фото)

При цьому він зазначив, що армія США виконала стратегічне завдання щодо захисту Америки від "Аль-Каїди", але, "кінцевий стан сильно відрізняється від того, що ми хотіли", передає Washington Post.

Захоплення влади в Афганістані талібами

Таліби захопили Кабул і оголосили про контроль над усією територією Афганістану 15 серпня. Колишній президент країни Ашраф Гані покинув Афганістан того ж дня.

30 серпня США остаточно вивели війська з країни, після чого "Талібан" оголосив про повну незалежність Афганістану.

Президент США Джо Байден назвав виведення американських військ з країни "неймовірно успішною місією".

В ході виведення американських військ і евакуації мирних громадян загинули 13 американських військовослужбовців в результаті підриву смертника біля аеропорту Кабула.